Plutajući neboder čistio bi okeane od plastičnog otpada
Konkursi

Američki odgovor za neboder budućnosti na konkursu koji je osvojio naš arhitekta

Rešenje američkog arhitekte zasnovano je na kuli koja bi plutala okeanom i prečišćavala ga od otpada.

Američki magazin eVolo za ovogodišnjeg pobednika Skyscarper konkursa proglasio je našeg arhitektu Marka Dragićevića i njegov projekat Methanscraper. Da podsetimo, u pitanju je neboder budućnosti smešten u beogradskom predgrađu koji prerađuje otpad i od sakupljenog metana proizvodi električnu energiju.

Ništa manje zanimljivo nije ni rešenje američkog arhitekte Honglin Lija koji je osmislio plutajući neboder zvani Filtration (Filtracija) koji bi trebalo da reciklira plastiku s ozloglašenog Velikog pacifičkog tepiha od smeća. U pitanju je gomila plutajuće plastike na severnom delu Tihog okeana težak više od 3,5 miliona tona koji seže više od 30 metara u dubinu. Veliki pacifički tepih od smeća je počeo da se stvara 1950-ih godina, a njegovo uklanjanje bi koštalo na milijarde dolara. Međutim, ovo rešenje bi moglo da smanji troškove čišćenja Pacifika.

Plutajući neboder reciklirao bi plastiku s ozloglašenog Velikog pacifičkog tepiha od smeća.

Objekat Filtration bi sadržao nekoliko sekcija za sakupljanje materijala i tretiranje vode čime bi se, za početak, vršilo odvajanje plastike od vode, njego čišćenje i vraćanje nazad u prirodu.

Za razliku od konvencionalnih postrojenja, koja se uglavnom oslanjaju na upotrebu transporta za prevoz smeća, ovaj objekat bi se koristio snagom vode koja bi otpad transportovala do vrha zgrade gde bi se voda filtrirana zajedno sa recikliranim materijalom vratila do dna.

Plutajući neboder bi tako plovio Pacifikom dok ne bi potpuno očistio tepih od plastike, a nakon obavljenog posla Filtration bi mogao da se premesti i na druge kritične pozicije.

Iako je ideja dobra, ekološki neboder koji je osmislio naš arhitekta Marko Dragićević ipak se više svideo žiriju. Mi kažemo – zasluženo!

Grafičke podloge:

Vizualizacija: Honglin Li, via Designboom

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *