Ova lokacija predstavlja najveću zelenu površinu u ovom delu grada.
Konkursi

Konkurs za deo zelene površine uz Bulevar Patrijarha Pavla u Novom Sadu

Ovoj najvećoj zelenoj površini u ovom delu grada potrebno je dati novi karakter i povezati ga s igralištem, teretanom na otvorenom i prostorom za istrčavanje pasa.

Sa namerom da unaprede kvalitet svakodnevnog života u Novom Sadu, Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“ i Društvo arhitekata Novog Sada raspisali su međunarodni arhitektonski-urbanistički konkurs NOVA MESTA za uređenje četiri centralna gradska prostora. Arhitekte i dizajneri se pozivaju da osmisle i predlože revitalizaciju i regeneraciju:

  1. Trga Galerija;
  2. Parka uz objekat Skupštine Autonomne Pokrajne Vojvodina;
  3. Vidikovca iznad tunela u nastavku mosta Slobode;
  4. Dela zelene površine uz Bulevar Patrijarha Pavla.

Ovom prilikom detaljno predstavljamo lokaciju 4 – deo zelene površine uz Bulevar Patrijarha Pavla u Novom Sadu, u blizini objekta hitne pomoći, uz ulice Ticanova i Jovana Popovića. Lokacija se nalazi između dečijeg igrališta, prostora sa spravama za vežbanje i parka za pse.

Prilikom projektovanja, treba voditi računu o ozelenjavanju i koristiti autohtone vrste biljaka.

Integrisanje i povezivanje zona

Predmetna lokacija predstavlja zelenu površinu koju treba urediti, a ka kojoj gravitira veliki broj stanovnika okolnih višeporodičnih stambenih objekata duž Bulevara Patrijarha Pavla, kao i zone jednoporodičnog stanovanja u ovom delu naselja Telep. Takođe, ova lokacija predstavlja i najveću zelenu površinu u ovom delu grada.

Na lokaciji postoji dečije igralište, zona sa spravama za vežbanje, košarkaški teren i prostor za istrčavanje pasa, te je potrebno konkursnim rešenjem promisliti o načinu integrisanja i povezivanja svih ovih zona. Veliki nedostatak ovog prostora jeste nepostojanje prostora za sedenje, okupljanje i odmor, kao i zaštita od klimatskih uslova, pogotovo u letnjem periodu.

Takođe, ovaj prostor nije opremljen adekvatnim mobilijarom. Moguće je predvideti i natkrivene prostore, sa lakim konstrukcijama. Predvideti rasvetu ovog prostora, kroz rasvetne stubove i ambijentalnom rasvetom. Prilikom projektovanja, treba voditi računu o ozelenjavanju i koristiti autohtone vrste biljaka. Težiti ka zadržavanju postojećih stabala. Moguće je projektovanje plitkih vodenih površina.

Nov način upotrebe javnih prostora

Posebnu pažnju u konkursnom rešenju obratiti na karakter stambenih zona koje okružuju ovu lokaciju. Potrebno je na adekvatan način podjednako odgovoriti na potrebe stanovnika koji žive u objektima kolektivnog stanovanja, kao i korisnicima koji žive u porodičnim kućama. Potrebno je razmisliti o novim načinima upotrebe javnog prostora u zoni stanovanja i projektovati prostore koje će doneti novi kvalitet života stanovnika ovog dela grada i omogućiti im unapređenje životnog standarda.

Precizan obuhvat intervencije se definiše konkursnim rešenjem, bez ugrožavanja postojećih zona dečijeg igrališta, prostora sa spravama za vežbanje i zone za istrčavanje pasa. Intervencija može biti skoncentrisana u jednoj zoni ili raspoređena na različitim pozicijama unutar parcele.

Skica postojećeg parka

Rokovi:

Svoja rešenja učesnici mogu slati najkasnije do 24.8.2021. godine (do 15h).

Preuzimanje konkursne dokumentacije:

Celokupnu Konkursnu dokumentaciju učesnici konkursa mogu preuzeti sa Portala javnih nabavki Uprave za javne nabavke. Sadržaj konkursne dokumentacije je:

  • Objedinjen raspis konkursa za sve četiri lokacije koje su predmet ovog konkursa;
  • Izvodi iz raspoloživih i aktuelnih urbanističkih i planskih dokumenata;
  • Fotografije i/ili video snimci za sve četiri lokacije.

Ukoliko imate pitanja:

Ukoliko imate pitanja vezano za konkurs „NOVA MESTA“, možete kontaktirati Fondaciju „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ putem email adrese [email protected] ili Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) putem email adrese [email protected].

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *