Aktuelno, Konkursi

Pobednici konkursa Trimo Urban Crash 2011

Pobednici međunarodnog takmičenja za studente arhitekture i dizajna Trimo Urban Crash su poljski studenti Vojčeh Novak i Martinika Bjelavska s Arhitektonskog fakulteta u Glivicama.

Na osnovu javnog glasanja posetilaca sajta www.trimo-urbancrash.com i odluke stručnog žirija, za realizaciju je izabrano njihovo idejno rešenje. Drugo mesto pripalo je slovenačkim studentima, a treće studentu sa Novog Zelanda. Svečano proglašenje pobednika i otvaranje objekta odigraće se u Fužinama, u glavnom gradu Slovenije, ovog leta u junu.

Pobednička „Tribina života“ je višenamenski sportski i kulturni arhitektonski projekat, koji nudi i mesto za susrete i učestvovanje i gledanje na festivalskih događaja. Drugo mesto pripalo je Mateju Ramšaku i Aleksiju Vičiču sa ljubljanskog Fakulteta za arhitekturu, koji su zamislili most koji povezuje reku sa školskim igralištem i simbolizuje istovremeno zajednički život različitih generacija u Fužinama. Treće mesto osvojio je Novozelanđanin Gabrijel Ksie, student Arhitektonskog fakulteta u Oklendu, s predlogom građevine namenjene društvenom životu, predstavama i dečjoj igri.

POBEDNIK TRIMO URBAN CRASH 2011

Izabrano je i najbolje konceptualno rešenje, koje ove godine stiže iz Bosne i Hercegovine. Nedim Mutevelić, student arhitekture u Sarajevu, i Amar Zahiragić, student Fakulteta za umetnost u Sarajevu, ubedili su stručni žiri u svoju semantičku igru manjih instalacija u obliku slova po celom naselju.

Miloš Florijančič, kustos takmičenja, arhitekta i vanredni profesor na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani, Slovenija, objasnio je da je žiri među prispelim idejama tražio najpre originalnost i povezanost s prostorom.

»Upravo otvorenost ideje i njena snaga da poveže naše različite aktivnosti i socijalne motive, bila je pobednički potez odabranog projekta«, dodao je on.

Goran Vojnović, član žirija i dugogodišnji stanovnik Fužina smatra:

»Iako je duh Fužina vrlo teško uhvatiti, bilo je mnogo veoma dobrih projekata. Izabrano rešenje nudi mnoštvo mogućnosti, i nadam se da će njegovi budući korisnici da nađu mnogo novih, spektakularnih namena.«

Patricija Di Monte, članica žirija i arhitekta bila je posebno oduševljena najboljim konceptualnim rešenjem:

»To je mala ukrštenica, koja tokom šetnje po različitim delovima naselja omogućava da sastavljate delove u emocionalnu geografiju. Ona može da se tumači s novim pogledom na svet, aktuelnim i trenutnim – pogledom iz vazduha, koji su nam omogućile Gugl mape.«

Svih trideset rešenja u užem izboru za realizaciju i pet posebno odabranih konceptualnih rešenja mogu da se vide na internet-sajtu www.trimo-urbancrash.com. Pobedničko rešenje biće izvedeno u Fužinama, najvećem stambenom naselju slovenačke prestonice, a autor pobedničkog rešenja prisustvovaće letnjoj školi na međunarodno priznatoj Londonskoj školi arhitekture. Svi autori projekata u užem izboru biće pozvani i da na leto prisustvuju Trimovoj arhitektonskoj radionici u Sloveniji. Među njima, naći će se i troje autora iz Srbije – dvoje sa beogradskog Arhitektonskog fakulteta, i jedan srpski student na ljubljanskom Fakultetu za arhitekturu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. jasmina

    Gde moze da se vidi kompletan rad?
    Jasmina

Ostavite odgovor

Obavezna polja *