Novosadsko gnezdo iznad Mosta slobode – pobedničko rešenje
Izdvojeno, Konkursi

Novi Sad dobija gnezdo iznad grada i urbanu oazu za druženje

U okviru konkursa za uređenje malih javnih prostora „Nova mesta“ odabrana su dva projekta koja će biti realizovana na dve lokacije u Novom Sadu: vidikovac iznad tunela u nastavku Mosta slobode i površina na Bulevaru patrijarha Pavla.

Na vidikovcu u produžetku Mosta slobode biće smešteno Gnezdo, vijugava platforma, odnosno staza koja se spušta i penje, sa pogledom na grad, sa najvišim tačkama koje otvaraju vizure prema Ribarskom ostrvu, odnosno Perovaradinskoj tvrđavi.

Zbog malog nagiba, stazu ću moći da koriste i pešaci i biciklisti. Zbog svog arhitektonskog oblikovanja, dominantne pozicije iznad ulaza u grad, ali i kao reminiscencija na golubicu – simbol Novog Sada – projekat je dobio ime Gnezdo.

Projekat potpisuje Modelart arhitekti, odnosno Krsto Radovanović, Dejan Mitov, Jelena Mitov i Ines Čović.

Zbog malog nagiba stazu ću moći da koriste i pešaci i biciklisti.

Urbana bašta

Projekat na Bulevaru patrijarha Pavla podrazumeva novu oazu pre svega za komšiluk, ali potom i sve Novosađane, koji podrazumeva urbanu baštu, otvorenu biblioteku, izložbeni prostor, mobilijar (klupe i žardinjere), kao i mesto za okupljanje. Projekat potpisujue arhitekte Ognjena Milićević i Katarina Milovanović.

U ovoj oazi biće urbana bašta, otvorena biblioteka, izložbeni prostor, mobilijar (klupe i žardinjere), kao i mesto za okupljanje.

Konkurs Nova mesta

Konkurs „Nova mesta“ zajedno su pokrenuli Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“Društvo arhitekata Novog Sada i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, a u sklopu priprema za Kaleidoskop kulture, koji nastavlja ideju postavljanja novih standarda u savremenoj arhitekturi kulturne prestonice.

Projekti za preostale dve lokacije (Trg galerija i Park – Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine) nisu izabrani, a više informacija o samim projektima, ali i o sastavu stručnog žirija možete pronaći na sajtu Društva arhitekata Novi Sad.

Kad ste već ovde..

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

11 komentara

 1. arhitekta

  Projekti za preostale dve lokacije (Trg galerija i Park – Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine) nisu izabrani ? ?

  1. Igor Conić

   Ne, nisu dodeljene nagrade za te dve lokacije.

   1. student

    Prema rednim brojevima nagrađenih radova jasno je da je poslato dovoljno rešenja, zašto onda nije dodeljena nagrada za sve lokacije? I zašto samo jedan otkup?

    1. arhitekta

     „Ukoliko u propisanom roku pristigne minimum po 3 rada za svaku od 4 lokacije, Žiri će dodeliti sledeće nagrade u ukupnom iznosu od 1.800.000 dinara.“

     zar u raspisu ne piše drugačije?

 2. Sanja

  Zar projekat ne bi imao daleko bolje korisničko iskustvo kada bi postojao parking za bicikliste, i pešaci mogli da uživaju u pogledu i šetnji bez da se stalno mimoilaze i sa biciklistima? Projekat izgleda kao niskobudžetna kopija takvih staza po svetu, a ne sumnjam da ce ako dodje do izvodjenja probiti i sve budžete i rokove. Vizualno podseća na Beko masterplan (i po nepotrebnosti), ali su se autori bar potrudili da iskoriste materijale koji neće odudarati od okruženja.

  Urbana bašta je daleko bolje promišljen projekat koji ima potencijal da poboljša kvalitet života lokalne zajednice. Čestitke!

  1. Novosađanka

   Poštovana Sanja, ako se prvi deo vašeg komentara odnosi za projekat „Gnezdo“, arhitekte jesu predvidele parking za bicikle. Vidi se na renderu koji je postavljen za naslovnoj fotografiji – verovatno vam je promakao.

   1. Sanja

    Postovana Novosadjanka :D, u pravu ste da sam previdela parking za bicikliste. Ipak smatram da bi resenje bilo daleko kvalitetnije za korisnika da tu nije omogućen prolaz biciklistima, a i sama pozicija parkinga (iako ima vizualnog smisla) navodi biciklistu da se spusti niz stazu da bi ostavio biciklu tu, ako se dolazi sa gornje strane.

  2. miki

   u potpunosti se slažem

  3. Krsto

   Parking za bicikle svakako postoji, ali postoji i mogućnost da se biciklom prođe čitava staza. Ona to dozvoljava samom svojom „topografijom“, pa je nemoguće i nepotrebno to sprečavati, a biciklistima je dozvoljeno da odluče da li će „praviti gužvu“ sa prešacima, ili će bicikl vezati na predviđenom parkingu.

 3. Zoran

  Broj mesecnih posetilaca „gnezda“ cca 8. Mogu da predvidim.
  Novom sadu izgleda apsolutno bitno da se ovo izgradi i potrosi koji dinar…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *