Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova je 29.10.2021.
Konkursi

Raspisan konkurs za Ložionicu u Beogradu

Konkursom se traži najbolje rešenje za adaptaciju Ložionice u kreativno-inovativni multimedijalni centar, a nagradni fond iznosi 56.000 dolara. 

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma Srbija stvara Vlade Republike Srbije raspisali su međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs za rekonstrukciju nekadašnje zgrade „Ložionice“.

Budući višenamenski centar “Ložionica”, kao objekat javne namene, fokusiran je pre svega na sadržaje iz domena informacionih tehnologija, kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovanju na znanju.

Ideja je da „Ložionica“ bude mesto stvaranja i susreta talenata i da autentičnošću i kreativnom energijom postane središte novih tendencija u svim vidovima stvaralaštva i ekonomije zasnovane na znanju, kao i da postane obeležje Beograda – destinacija koja podjednako privlači Beograđane i turiste, strane i lokalne.

Predmet konkursa

Predmet konkursa, koji se sprovodi u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, obuhvata kompleks zgrade nekadašnje zgrade “Ložionice”, koja je pripadala Glavnoj Železničkoj stanici, okretnicu i Vodotoranj.

Kompleks se nalazi u zaleđu Savskog priobalja i pripada celini „Stari Beograd“, u okviru koje se nalaze i drugi spomenici kulture – Zgrada Državne štamparije, Parni mlin, kao i Beogradski sajam. Lokacija pripada celini između Brankovog mosta, Karađorđeve i Savske ulice, Savskog trga, Bulevara vojvode Mišića, kompleksa Beogradskog sajma i Starog železničkog mosta.

Zgrada “Ložionice” nastala je pre gotovo jednog veka (1926. godine) kada je zajedno sa zgradom Glavne Železničke stanice, bila veliko tehnološko dostignuće. Tada je „Ložionica“ obezbeđivala gorivo koje je pokretalo motore Druge industrijske revolucije – železnice, gvožđe i čelik, mašine u proizvodnji, para i električna energija. Obnovljena, “Lozionica” će biti prenamenjena za podsticanje motora četvrte industrijske revolucije – kreativnost, inovacije i znanje.

Kome je namenjen centar

Kao multifunkcionalni centar “Ložionica” biće namenjena i stručnoj i opštoj javnosti. U okviru kompleksa planira se izgradnja većeg prostora za IT zajednicu, održavanje događaja i programa, kao i manjih prostora za radionice, istraživački rad kreativaca i inovatora, kao i adaptabilan prostor za izvođačke i primenjene umetnosti.

U fokusu će biti upravo oni sektori kreativnih industrija koji nemaju svoje centre, poput dizajna i mode, kako bi se osnažio njihov razvoj kroz najsavremenije modele fablab radioničarskog prostora za razvoj prototipa proizvoda i kolaborativni rad.

Pored stručne javnosti i profesionalnih udruženja, kojima će na raspolaganju biti i kancelarijski prostor i program za izgradnju kapaciteta, “Ložionica” će ponuditi veliki javni prostor za rad i okupljanje zajednice,profesionalnih asocijacija, kao i prostor za događaje i program na otvorenom.

Žiri

 • Predsednik žirija
  • Profesor Goran Vojvodić, dipl. inž. arh., predstavnik Udruženja arhitekata Srbije
 • Članovi žirija:
  • Ana Ilić, dipl. pravnik, viša savetnica predsednice vlade RS za kreativne industrije i turizam, predstavnik Naručioca
  • Jovan Mitrović, dipl. inž. arh., predstavnik Naručioca
  • Profesor Saša Begović, dipl. inž. arh., predstavnik Udruženja arhitekata Srbije
  • Docent dr Snežana Vesnić, dipl. inž. arh., predstavnik Udruženja arhitekata Srbije

Nagrade

Ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje 10 radova  i ukoliko isti zadovoljavaju propozicije konkursa dodeliće se sledeće nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda od 56.000 USD.

 • Prva nagrada: 28.000 USD
 • Druga nagrada: 14.000 USD
 • Treća nagrada: 7.000 USD
 • Dva otkupa od po 3.500 USD

Rok

Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova je 29.10.2021. godine do 23:59 časova (GMT +1).

Konkursna dokumentacija

Više detalja o konkursnom zadatku, načinu učešća i predaji konkursnih radova, kao i propozicijama konkursa, moguće je pronaći na zvaničnoj veb stranici.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. Dragan Marković

  Konačno, jedan konkurs sa normalnim nagradnim fondom.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *