Na originalnom placu nalazilo se nekoliko raštrkanih objekata koje su sada obnovljeni i spojeni vijugavim hodnicima i tunelima koji su celoj kući dali posebnu draž.

Grčki studio Kapsimalis Architects predstavio je projekat rekonstrukcije starog objekta na Santoriniju u moderno uređen stan koji izgledom podseća na snežnu pećinu. Smeštena na odlično povezanoj poziciji sa koje puca fantastičan pogled na okolinu, kuća je delom ušla u planinu na kojoj je i utemeljena. Naime, u udubljenju stene smeštena je spavaća soba sa toaletom i kupatilom.

Objekat broji nekoliko raštrkanih spavaćih i dnevnih soba, brojne male tunele i prostorije podignute na različite nivoe.

Na originalnom placu nalazilo se nekoliko raštrkanih objekata u koje spadaju glavna kuća, skladište i dva pomoćna objekata u kojima su se nalazili toaleti i kuhinja. Sada su svi ovi objekti spojeni vijugavim hodnicima u kompleksnu celinu, a posmatrajući plac iz visine, svi oni i dalje deluju odvojeno.

Prostorije povezane tunelima

„Glavna ideja iza našeg predloga odnosila se na održavanje postojećih tradicionalnih arhitektonskih oblika eksterijera i naglašavanje raznolikosti i vrednosti koje nose ovi unutrašnji prostori“, objasnile su arhitekte svoju odluku.

Objekat zato sada broji nekoliko raštrkanih spavaćih i dnevnih soba, brojne male tunele i prostorije podignute na različite nivoe. U prednjem delu kuće koji izlazi na terasu nalazi se kuhinja sa trpezarijom i dnevnim boravkom. Zanimljivo je da posed, zbog neobične geometije, sada ima četri mala bazena.

Tipične kikladske kuće se prave od kamena i obojene su bojom vulkanskog pepela, a one koje se obično viđaju na razglednicama sa Santorinija su obično bele boje. U istom maniru je sređena i ova moderna vila, s tim da su zbog brojnih intervencija, zidovi u enterijeru dodatno obloženi gipsom.

Ovako izgledaju originalni planovi projekta:

Osnova prve etaže
Osnova prve etaže
Osnova druge etaže
Osnova druge etaže

U portfoliju studija Kapsimalis Architects nalazi se još nekoliko vila na Santoriniju, no ova se ističe upravo zbog svoje nesvakidašnje strukture. U nastavku pogledajte još fotografija projekta.

Foto: Yioros Kordakis

Kad ste već ovde…