Izdvojeno, Konstrukcije

Inovativan sistem za izradu nosećih ploča koji štedi beton

Ova inovativna betonska ploča koristi do 55% manje betona od poznatih sistema.

Kompanija Holedeck, koja je nedavno osvojila nagradu CTBUH 2015 Tall Building Innovation Award, tvorac je novog štedljivog sistema betonskih ploča.

Iz Holedecka tvrde da njihove nove ploče koriste i do 55% manje betona od standardnih ploča, što ih čini i više ekološkim.

HOLEDECK ploce 01

Osim što omogućavaju uštedu materijala, ove ploče zbog smanjene debljine, pružaju i mogućnost formiranja više spratova  u visokim zgradama. Visina ploča je 300 ili 450 milimetara.

HOLEDECK ploce 02

Kako su Holedeck ploče izvedene u roštilj sistemu, one mogu da u okačene delove prime rasvetu, kao i sve potrebne instalacije. Na ovaj način dobija se ušteda prostora ali i jednostavan pristup instalacijama, tako da održavanje i renoviranje objekata postaje lakše, piše Archdaily.

HOLEDECK ploce 03

Specijalni sistem kalupa, koji se mogu više puta upotrebiti, omogućuje kreiranje trougaonih otvora u rebrima nosača kao i u gornjoj zoni. Po postavljanju kalupa, postavlja se armatura u donjoj zoni, potom kosa armatura pa uzengije i onda se sve zaliva betonom. Kada on očvrsne, kalupi se skidaju i ostaje ošupljena tavanica.

HOLEDECK ploce 06

Proizvođač tvrdi i da ovakav sistem ploča omogućava efikasnije održavanje objekata. Osim toga, testiranja su pokazala da ovaj oblik ploča poboljšava akustičnost.

HOLEDECK ploce 04

HOLEDECK ploce 05

Pogledajte video snimak o novim Holedeck pločama:

Saznajte i kakva su to to betonska platna koja se postavljaju kao tepih.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *