Materijali

Betonska platna koje se postavljaju kao tepih

Ovaj interesantan materijal je zapravo impregnirana betonska tkanina koja hidratiše kada se pospe vodom i tako se stvara čvrst betonski sloj.

Pod pojmom betonsko platno obično mislimo na armirano-betonski zid koji u skeletnim zgradama služi za ukrućenje konstrukcije međutim, ovo Betonsko platno je nešto sasvim drugo. Isporučuje se urolano kao tepih, odmotava se na licu mesta, zaliva vodom i tako dobija beton.

betonsko-platno-2

Betonsko platno sastoji se iz tri sloja: fibroznog materijala na vrhu, specijane betonske mešavine armirane vlaknastom mrežom i PVC slojem na dnu koji osigurava vodonepropustnost. Platno se može hidratisati ili polivanjem vode ili potpunim uranjanjem u vodu. Jednom kada platno dođe u kontakt s vodom, vlaknasta mreža armira beton i time sprečava stvaranje pukotima ali i obezbeđuje potrebnu plastičnost betona.

betonsko-platno-5

Betonsko platno se pravi u tri debljine: 5, 8 i 13 milimetara. Može se koristiti u raznim građevinskim poduhvatima ko što je pravljenje kanala, zaštita kosina, izgradnja bazena i slično.

betonsko-platno-3

U poređenju s klasičnim betonskim rešenjima, rad s Betonskim platnom je brže, lakše i jeftinije za postavku. Takođe, Betonsko platno je otporno i na vodu i na požare.

betonsko-platno-4

Nema mešalice niti betonjerke na gradilištu. Samo se odmotava na mestu gde želimo beton.

betonsko-platno-6

Materijal je razvijen u Engleskoj još pre deset godina od strane inženjera Pitera Bruvinga i Vila Kraforda, međutim njegova upotreba je tek odnedavno postala masovna – posebno u Velikoj Britaniji.

betonsko-platno-3

Pogledajte i beton koji je armiran tekstilom.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. [email protected]

  gde može ovo da se kupi i kao se naručuje .i cena me interesuje.

 2. Milan

  Gde može da se nabavi,cena i transport ?

 3. Pertko

  Interesu je me gdje moze da se kupi i koja je cijena ???

 4. Миша Секулић

  Где може да се купи тепих бетон и која је цена

Ostavite odgovor

Obavezna polja *