Za proizvodnju vlaknaste opeke korišćena je ljudska kosa dobijena od lokalnih frizera; foto: Dezeen
Materijali

Lokalno proizvedena opeka od ljudskih dlaka

Kada sledeći put budete išli kod frizera, znajte da vaša kosa može na kraju biti ugrađena u neku kuću ili zgradu…

Kako bi doprinela industrijskom razvoju svog kraja, dizajnerka Ellie Birkhead razvila je proces proizvodnje opeke koji uključuje primenu raznovrsnih otpadnih proizvoda kako iz industrije, tako i iz ugostiteljstvu i zanatstva ali i samih žitelja lokalne zajednice. Naime, Birkhead je osmislila opeku u kojoj je vezivno sredstvo ljudska dlaka!

Birkhead je za svoj završni projekat na master studijama na Akademiji za dizajn u Ajndhovenu, nazvan Building The Local, dizajnirala šest tipova opeke koji u sebi sadrže lokalni materijal. One su pravljene mešanjem gline sa prirodnim đubrivom dobijenim iz lokalne ergele, staklenim bočicama iz lokalnih pabova, vunom, pepelom i slamom i odbačenim zrnom iz lokalnih pivara, ali i ljudskom kosom dobijenom od lokalnih frizera.

Kako piše Dezeen, ljudska dlaka je u procesu proizvodnja korišćena kako bi se napravila vlaknasta cigla poznata pod nazivom stock, koja se obično pravi od slame. Na sličan način upotrebljena je i vuna i konjsko đubrivo. Osim što je kompozitni materijal, slama utiče i na boju opeke. Dodavanje stakla stvara takođe nove boje i glazure ovog građevinskog materijala.

Korišćenjem ječma iz pivara dobija se porozna opeka, jer tokom procesa pečenja zrno nestaje i ostaje šupljina.

Lokalnih materijalima u borbi protiv globalizacije; foto: Dezeen

Za proizvodnju vlaknaste opeke korišćena je ljudska kosa dobijena od lokalnih frizera.

Svakako, nije slučajnost  što je Ellie Birkhead za temu svog projekta izabrala baš proizvodnju opeke. Naime, Chiltern Hills je nekada bio centar za proizvodnju opeke u Ujedinjenom Kraljevstvu, pa je tako i većina lokalnih objekata izgrađena od narandžasto-crvene opeke.

“Boja gline varira od mesta do mesta, što znači da se poreklo materijala može čitati u finalnom proizvodu. Opeka nije samo proizvod, već jedan arhitektonski blok, koji transformiše estetiku mesta.”, rekla je Ellie.

Opeka iz dalekih krajeva

U svom video prilogu dizajnerka se zapitala da li je moguće prevazići sile globalizacije i izgraditi budućnost za lokalnu industriju. Tokom svog istraživanja pronašla je samo jednu lokalnu porodičnu proizvodnju opeke u Chiltern Hillsu, koji je nekada imao više od sto proizvodnji ovog građevinskog materijala. Ovakav pad proizvodnje usledio je uglavnom zbog uvoza jeftinijih proizvoda iz drugih zemalja.

“Toliko je zanatskih industrija na ivici izumiranja usled ekonomskog pritiska izazvanog globalizacijom. Ako zadržimo sopstveni osećaj pripadnosti mestu, moramo delovati odmah dok su veštine još uvek u rukama proizvođača, a ne samo u tekstu ili na slici. Ovaj projekat predstavlja metodologiju i način razmišljanja o lokalnoj proizvodnji koja se može primeniti na bilo kojoj lokaciji. “, dodala je Ellie.

Kada ste ovde pogledajte:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *