Materijali

Volvo predstavio živi zid koji odbija plastični otpad

U saradnji sa Institutom za pomorske nauke u Sidneju i organizacijom Reef Design Lab, kompanija Volvo stvorila je jedinstveni živi zid koji strukturom podseća na korenje prirodnih mangrovih stabla i obezbeđuje stanište živim organizmima iz mora.

Ovaj koncept pomaže biodiverzitetu sidnejske luke i privlači organizme koji apsorbuju i filtriraju zagađivače – kao što su čestice i teški metali – održavajući vodu čistom.

Zid je konstruisan od 50 „ploča“ sa strukturom mangrovog stabla, što znači da može da privuče veliki broj ovakvih organizama. Očekuje se da će vremenom ovi organizmi kolonizirati čitav zid u luci, a kompanija navodi da će istraživači saradnici nastaviti da prate stanje u narednih 20 godina.

Kada Volvo pozeleni

Inače, ovaj projekat deo je inicijative Volvo Ocean Race, odnosno velikim akcijama čišćenja obala i mora pod pokroviteljstvom ove kompanije. Volvo je takođe obećao da će u svojim kancelarijama izbaciti iz upotrebe sve jednokratne plastične predmete poput čaša i escajga i zameniti ih održivim alternativama.

Kompanija se nada da će do 2025. godine prodati milion električnih vozila, a zanimljivo je da se njihovi naučni programi finansiraju od prodaje midela Volvo V90 Cross Country. U nastavku pogledajte kako je tekao razvoj ovog ekološkog projekta.

O plastici i budućnosti

U našem ranijem tekstu o razgradnji PVC ramova, izneli smo zvanične podatke o količini plastike koja na godišnjem nivou dospeva u naše okeane, a oni kažu sledeće:

  • Danas na svetu imamo 9,2 milijardi tona plastike, s tim da 6,9 potpada pod smeće, od čega 6,3 milijardi tona nije reciklirano – i pored ogromnog potencijala za reciklažu.
  • Preko 40% plastike se upotrebi samo jednom, a najveći deo plastičnog otpada završava u okeanima gde je potrebno 450 godina da se ona razgradi.
  • Samo 18% plastike u svetu se danas reciklira – a ta praksa nije ni postojala do sredine osamdesetih.
  • Plastični materijali koji se koriste u građevinarstvu spadaju u kategoriju materijala koji se vrlo teško recikliraju, pa tako samo 5% PVC-a biva obrađeno.

Kad ste već ovde…
– Biciklistička staza od reciklirane plastike puštena u rad u Holandiji
– Paneli za izolaciju od plastičnog otpada po nemačkoj recepturi za reciklažu
– Rustični parket, ševron i LVT ploče su trendovi u podovima na BAU 2019.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *