Materijali

Školjka glavu čuva: Ovaj šlem ne samo da liči na omotač mekušaca već je i napravljen od njega

Tela mekušaca dobro su zaštićena svojim školjkama, a da li bi te iste školjke mogle jednako efikasno da štite i ljudske glave?

Baš ovo pitanje postavili su japanski dizajneri koji stoje iza projekta Shellmet, šlema koji je delimično napravljen od školjki.

Shellmet predstavlja rezultat partnerstva između hemijske industrije Koushi i sela Sarufutsu, ribarske zajednice u Japanu koja generiše oko 36.000 tona otpadnih školjki svake godine.

Iako postoje druge potencijalne upotrebe otpadnih školjki, većina ostane na gomili, koja vremenom postaje otpad ne baš prijatnog mirisa za meštane.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Proizvodni proces generiše 36% manje emisije gasova nego kada bi se za proizvodnju koristila plastika.

Primenjujući proces koji je osmislio profesor Hiroshi Uyama, sa Osaka Univerziteta, školjke se prvo kuvaju i sterilišu, zatim usitnjavaju i pretvaraju u prah kalcijum karbonata, koji se zatim meša sa recikliranom plasikom u prahu, te tako nastaje pelet.

Ovaj bioplastični pelet, nazvan Shellstic, zatim se sipa u kalupe za proizvodnju šlemova, gde se zagreva do tačke topljenja, kako bi se formirao željeni oblik, piše New Atlas.

Šlem već u prodaji

Kada se bioplastika ohladi i očvrsne, kao rezultat se dobija šlem rebrastog dizajna čija je forma svakako inspirisana školjkom. Dizajneri čak tvrde da uključivanje kalcijum karbonata u smesu čini šlem 33% jačim nego što bi inače bio.

Osim toga, navode da proizvodni proces generiše približno 36% manje emisije gasova, nego kada bi se za proizvodnju koristila 100% čista plastika.

Shellmet je za sada namenjen za upotrebu radnika u ribarstvu i planirano je da se počne sa korišćenjem od proleća. Šlem se može ponuditi i za upotrebu u kritičnim situacijama u kojima su potrebne zaštitne kacige.

Iako je sertifikacija bezbedonosnih standarda trenutno u toku, Shellmet je već dostupan u pretprodaji i to u ponudi od pet boja, po ceni od oko 36 dolara.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *