Kampus univerziteta u Banjaluci; Foto: Konkursna dokumentacija
Konkursi

Univerzitet u Banjaluci raspisao konkurs za idejno rešenje letnje pozornice i spomen-obeležja

Osnovni motiv konkursa jeste izbor rešenja koje će adekvatno odgovoriti na zahtev trojake prirode, a radovi se primaju do 16. marta ove godine. 

Univerzitet u Banjaluci raspisao je Međunarodni opšti javni konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rešenja letnje pozornice, spomen-obeležja stradalim studentima i radnicima ove visokoškolske ustanove tokom rata u BiH, kao i pratećeg parterno-pejzažnog uređenja na lokaciji između Pravnog fakulteta, ulice Majke Jugovića, obale Vrbasa i objekata Univerzitetskog kliničkog centra.

Nagradni fond iznosi 15.000 konvertibilnih maraka, a raspoređen je tako da prva nagrada sa sobom nosi 9.000, druga 4.000 i treća nagrada 2.000 KM.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Pogled na lokaciju iz vazduha; Foto: Konkursna dokumentacija

Lokacija i objekti interesovanja

Predmetna lokacija smeštena je u banjalučkom naselju Obilićevo površine od 12.899 m2.

Lokacija je ograničena starim univerzitetskim kampusom, koji čine Ekonomski, Pravni, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Mašinski i Tehnološki fakultet.

Sa severne strane parcela je ograničena rekreacijskom stazom, koja prati tok reke Vrbas, sa zapadne strane graniči se sa objektima UKC-a, a na istoku sa pešačkom stazom koja prati zapadnu stranu Ulice Majke Jugovića, neposredno južno od mosta „Venecija“.

Objekti interesovanja koji se nalaze na predmetnoj lokaciji su „Prsten“, koji je trenutno glavna žižna tačka na parceli, drvena privremena letnja pozornica na blagom uzvišenju u zapadnom delu, kao i postavka „Klupa mira“ u istočnom delu lokacije.

„Prsten“ je trenutno glavna žižna tačka na parceli; Foto: Konkursna dokumentacija

Konkursni zadatak

Od konkursnih radova se očekuje da ponude rešenje čija će se forma skladno uklopiti u lokaciju, postojeće izgrađene strukture u neposrednoj blizini, kultivisani i prirodni pejzaž, imajući u vidu i buduće gradnje na susednim parcelama uz istovremeno funkcionalno ostvarivanje predviđenih programskih sadržaja

Ponuđeno rešenje treba da bude ekonomski racionalno, građevinski optimalno, pogodno za izvođenje na toj lokaciji uzimajući u obzir ograničenja tržišta dostupnih materijala i tehnologija, građevinskih regulativa i finansiranja koje ograničeno na 800.000 konvertibilnih maraka.

Predloženo rešenje mora biti održivo sa aspekta upotrebljivosti izvodljivosti i održavanja.

Idejno rešenje treba da sadrži letnju pozornicu sa spomen-obeležjem u fokusu parterno-pejzažnog uređenja cele parcele. Kvalitet rešenja će se ogledati u suptilnosti i osećajnosti u pogledu formiranja celine koja treba da zadovolji funkcionalne parametre, uz istovremeno memorijalni i spomenički karakter prostora prosvećen studentima i zaposlenim radnicima UBL nastradalim tokom rata u BiH 1992–1995.

Predloženo rešenje mora biti održivo sa aspekta upotrebljivosti izvodljivosti i održavanja. Vrednovaće se koncept eksploatacije prostora, logika njegove upotrebe, kretanja, položaja ulaza, smisao zadržavanja korisnika u prostoru, izvođački aspekt i zahtevi održavanja, kao iskorišćavanje parametara lokacije, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Finansiranje je ograničeno na 800.000 konvertibilnih maraka; Foto: Konkursna dokumentacija

Sastav žirija

Članovi konkursnog žirija su prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerzireta, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, prof. dr Dalibor Kesić, prorektor Univerziteta, prof. dr Miroslav Malinović, prorektor Univerziteta, Andrej Ševa, predsednik Studentskog parlamenta, prof. dr Dragana Purković Macan, dekan Akademije umjetnosti, prof. dr Goran Latinović, Filozofski fakultet, prof. dr Sarita Vujković, Akademija umetnosti, te Ognjen Mijatović, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet.

Konkursni rokovi i dokumentacija

Svi učesnici mogu postavljati pitanja vezana za konkurs do 15. marta 2023. godine, zaključno sa tim datumom.

Pristigla pitanja i odgovori biće objavljivani na sajtu Univerziteta u roku od 48 časova od prijema. Pitanja se šalju na adresu: [email protected].

Rok za predaju radova je 16. mart 2023. godine u 23.00 sata, a svi učesnici biće obavešteni o odluci žirija do 31. marta.

Konkursna dokumentacija preuzima se elektronskim putem na ovom linku.

Aktuelni konkursi

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *