Prva nagrada od 4.000 evra otišla je u ruke tročlanog tima iz Kine
Konkursi

Fasade u centru Banjaluke oblikovaće kineske arhitekte

Predloživši veliki iskorak u odnosu na ostale konkursne radove, pobedničko rešenje odlikuje se smelom i atraktivnom arhitektonskom intervencijom.

Grad Banjaluka objavio je rezultate Međunarodnog opšteg javnog konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rešenja fasada objekata u bloku između ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Patrijarha Makarija Sokolovića, Teodora Kolokotronisa i Patre, raspisanog u junu 2022. godine.

Žiri je doneo odluku da se prva nagrada u iznosu od 4.000 evra dodeli radu koji potpisuje tim iz Kine u sastavu: Jian Zhang, Difan Zhu i Zongwei Li.

Druga nagrada u iznosu od 2.000 evra pripala je radu autora Mirka Milanovića iz Srbije, treća nagrada u iznosu od 1.000 evra nije dodeljena, a na konkurs je do zadatog roka pristiglo ukupno devet (9) konkursnih radova.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Drugonagrađeno rešenje autora Mirka Milanovića iz Srbije

Smela i atraktivna arhitektonska intervencija

Kako se navodi u obrazloženju Komisije, pobedničko rešenje koncepta fasada odlikuje se smelom, atraktivnom arhitektonskom intervencijom, posebno naglašenom iz ulice Patrijarha Makarija.

“Rešenje je predložilo veliki iskorak u odnosu na ostale radove i po prostornom, a posebno po estetskom kriterijumu” – kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se savremenim arhitektonskim elementima skreće pažnja i poziva posmatrač/šetač da prođe kroz skulpturalno naglašeni pasaž, te navodi na široko monumentalno stepenište, odnosno platformu, koja „lebdi“ i vizuelno doživi vredno kulturno nasleđe (tvrđavu Kastel, džamiju Ferhadiju i Sat-kulu) iz do sada neviđene perspektive.

Pobedničko rešenje kineskog autorskog tima

Rešenje ostavlja mogućnosti unapređivanja i razvoja koncepta kroz dodavanje sadržaja, odnosno korišćenje stepeništa i dvorišta kao amfiteatralne scene

“Konkursno arhitektonsko-urbanističko rešenje ostavlja mogućnosti unapređivanja i razvoja koncepta kroz dodavanje sadržaja, odnosno korišćenje stepeništa i dvorišta kao amfiteatralne scene za odvijanje kulturnih aktivnosti” – navodi konkursna komisija.

Napominje se i da u predloženom konceptu „staro“ i novo koegzistiraju na skladan način, te da će ovako preobraženo neposredno susedstvo vrednog kulturnog nasleđa predstavljati novu kulturnu i arhitektonsku atrakciju za turiste, ali i za građane Banjaluke.

U prvonagrađenom konceptu „staro“ i novo koegzistiraju na skladan način

Trag sadašnjeg vremena u slojevitom urbanom tkivu

“Intervencije u prostoru su doprinele ukupnoj vrednosti kulturnih dobara i njihovog okruženja, i na taj način će ostaviti trag sadašnjeg vremena i jedne nove generacije u slojevitom urbanom tkivu”, kaže se u obrazloženju.

Kako se dodaje, izgled ostalih fasada bloka je veštim oblikovnim pristupom unapređen do zadovoljavajućeg nivoa, u smislu poštovanja zatečenih arhitektonskih vrednosti, s tim da je, ponuđenu završnu obradu, u smislu materijalizacije, potrebno preispitati.

Intervencije u prostoru doprinele su ukupnoj vrednosti kulturnih dobara i njihovog okruženja

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Istina

    Ljepši je rad Mirka Milanovića.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *