Salon je otvoren do 30. oktobra; Foto: Sara Pilipović
Saloni

Salon arhitekture Novi Sad: Proglašeni dobitnici nagrada i priznanja

Žiri je dodelio Grand Prix Salona, jednu nagradu, jedno specijalno priznanje za realizaciju u Vojvodini i ukupno 15 priznanja u različitim kategorijama.

Salon arhitekture Novi Sad, najznačajnija manifestacija koju organizuje Društvo arhiteketa Novog Sada, svečano je otvoren u subotu, 15. oktobra, u novosadskoj Novoj galeriji Akademije umetnosti, a trajaće do 30. oktobra.

Izložbu je otvorila predsednica DaNS-a Ana Ferik Ivanovič, a dobitnike nagrada i priznanja proglasile su članice žirija Marija Maruna i Maja Furlan Zimmermann i predstavnica Upravnog odbora Društva arhitekata Novog Sada Milena Đinić.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Foto: Sara Pilipović

Selektovan 151 rad

Na konkurs je prijavljeno ukupno 312 radova iz regiona, a selektovan je 151 rad. Radovi izabrani za izlaganje raspoređeni su u sledeće kategorije: Arhitektura, 51 rad; Urbanizam, 5 radova; Enterijer, 20 radova;  Konkursni radovi i nerealizovani projekti arhitekture, urbanizma i enterijera, 17 radova; Digitalni prostor i eksperiment u arhitekturi, urbanizmu i enterijeru, 11 radova; Studentski radovi, 23 rada;  Publikacije, 15 radova i Akcija, 9 radova.

Žiri koji su sačinjavali Maja Furlan Zimmermann, dr Marija Maruna, Robert Potokar, dr Snežana Vesnić, dr Sonja Radović Jelovac i Ilja Mikitišin, dodelio je Grand Prix Salona, jednu nagradu, jedno specijalno priznanje za realizaciju u Vojvodini i ukupno 15 priznanja u različitim kategorijama, saopšteno je u sredu na sajtu DaNS-a.

Foto: Sara Pilipović

Kategorija Akcija uvedena je ove godine sa željom da se prikažu delovanja koja se bave prostorom, odnosno arhitekturom, na angažovan način.

Ovogodišnji Salon nije imao zadatu određenu temu, već je ostavljen prostor da se kroz prizmu programske strukture i autorskih pristupa uočenih u izloženim radovima iščitavaju (ili učitavaju) aktuelne tendencije i njihova značenja.

Nova kategorija, Akcija, uvedena je ove godine sa željom da se prikažu delovanja koja se bave prostorom, odnosno arhitekturom, na angažovan način, motivisana zajedničkim interesom i opštom dobrobiti.

Značaj ove kategorije, koja je stavljena van konkurencije za nagrade, prepoznat je kao neophodan spiritus movens aktuelnog društvenog trenutka pa i pristupa arhitekturi.

Foto: Sara Pilipović

Tema javnog interesa u fokusu

Svoj osvrt na ovu temu dala je članica žirija dr Marija Maruna: “Kategorija Akcija ima za cilj da promoviše arhitektonsko stvaralaštvo koje u fokus svog kreativnog rada postavlja temu javnog interesa. Ono je suštinski usmereno ka zastupanju vrednosti socijalne pravde, jednakosti, zdravlja i opšteg blagostanja“.

„Pored toga, značajna karakteristika ovog stvaralaštva je izgradnja i očuvanje demokratskog društva, društvene pravde i zalaganje za prakse koje uključuju širu društvenu zajednicu u promišljanje načina uređenja i očuvanja životnog okruženja“ – dodala je Maruna.

„Iako predstavlja relativno novu kategoriju u okviru vrednovanja arhitektonskog stvaralaštva na ovim prostorima, ova praksa je uveliko prisutna u razvojnim procesima društva i aktivno baštini, pre svega, etičku dimenziju profesije. Stoga ovogodišnju selekciju radova u kategoriji Akcija treba razumeti kao ukupno priznanje za ovaj aspekt profesionalnog delovanja čiji značaj postaje sve jasniji i aktuelniji“, navela je na kraju.

Foto: Sara Pilipović

Velika nagrada za „Novi Sad – moderni grad“

Svojevrsnu potvrdu ovome predstavlja dodela Velike nagrade Salona (Grand Prix) radu koji, mada ne pripada kategoriji Akcija, prema mišljenju žirija, ovu nagradu zaslužuje upravo svojom sveobuhvatnom društvenom angažovanošću. Projekat “Novi Sad –moderni grad” predstavljen je u kategoriji Digitalni prostor i eksperiment, a ovde dajemo i celovito saopštenje žirija:

“Projekat ‘Novi Sad – moderni grad’ samo je jedan u nizu projekata i događaja koje je posljednjih godina inicirala i organizirala BAZA – Platforma za prostorne prakse. Njihove akcije koje uključuju istraživanja, izložbe, publikacije, radionice, predavanja, razgovore, šetnje i sve ostale raspoložive medije i metode kojima se nastoji približiti i edukovati građane Novog Sada, imaju samo jedan cilj – bolji grad za sve“ – kaže se u saopštenju.

Foto: Sara Pilipović

U vremenu koje karakteriše potpuna apatičnost i nezainteresovanost za drugo i druge, važnost ovog i ovakvog angažmana ne možemo dovoljno istaknuti.

„U vremenu koje karakteriše potpuna apatičnost i nezainteresovanost za drugo i druge, važnost ovog i ovakvog angažmana ne možemo dovoljno istaknuti, kao što ne možemo dovoljno zahvaliti ni njegovim upornim protagonistima kojima su znanje i razum jedino oruđe, a istinski humanizam jedino gorivo“ – dodaje se u saopštenju.

„Ovako sveobuhvatno delovanje na nizu polja i frontova teško se valorizuje i nagrađuje na salonima i sličnim manifestacijama zbog okvira postavljenih uobičajenim kategorijama, iako su njegov značaj, domašaj i važnost  za društvo istinski neprocenjivi. Upravo zbog toga, žiri se i odlučio za ovaj (is)korak. Grand Prix se dodeljuje BAZI za ljubav prema svome gradu i njegovom modernističkom nasleđu, za veru u prosvetiteljsku ulogu koju nema ko drugi osim nas samih preuzeti, za veru u znanje i lepotu kao temelj svake budućnosti koja bi imala smisla i u kojoj bi vredelo živeti”, kaže na kraju žiri.

Foto: Sara Pilipović

Nagrade i priznanja

Grand Prix salona – digitalni prostor i eksperiment u arhitekturi, urbanizmu i enterijeru

Projekat: Novi Sad – moderni grad

Autori: Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, Miljana Zeković, Višnja Žugić i Bojan Stojković

Saradnici: Vladimir Garboš, Petar Mitrović, Stanko Gagračin, Aleksandar Dadić, Radmila Đurašinović, Dragana Kocić i Marta Grbić

Arhitektura

Nagrada

Projekat: Ekološka farma za uzgoj autohtonih crnih slavonskih svinja

Autori: SKROZ – Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac i Zvonimir Marčić

Farma za uzgoj svinja u okolini Donjeg Miholjca u Hrvatskoj; Foto: Bosnic+Dorotic

Specijalno priznanje za realizaciju u Vojvodini

Projekat: Stambeno poslovni objekat “Bulevar Invest”

Autor: Lazar Kuzmanov

Saradnici: Marina Pejić, Aleksandar Davidović

Foto: Relja Ivanić

Priznanje

Projekat: Centar za posjetitelje i vidikovci Lonjskog polja

Autori: Mia Roth i Tonči Čerina

Saradnici: Larisa Čišić, Luka Fatović, Karla Jelić Balta, Tajana Jaklenec, Neven Vlahović, skulptura: Borna Demel, dizajn: Clinica studio, Niko Mihaljević, Franka Tretinjak, Iva Fabrio, Vanja Cuculić

Foto: Marko Mihaljević

Vidikovac u Lonjskom polju i ovčice; Foto: Marko Mihaljević

Priznanje

Projekat: Sportska dvorana Zlatar Bistrica

Autori: Ivan Galić, NOP Studio

Saradnici: Rea Vidović, Robert Bodiš

Foto: Bosnić + Dorotić, arhiva NOP Studio

Priznanje

Projekat: Providurova palača

Autori: Iva Letilović, Igor Pedišić

Saradnici: Ante Grbić, Luka Fatović

Foto: Bosnić+Dorotić, Filip Brala

Providurova palača u Zadru; Foto: Bosnić+Dorotić

Urbanizam

Priznanje

Projekat: Skejt park u Užicu

Autori: Milorad Obradović

Saradnici: Urban factory d.o.o.

Priznanje

Projekat: Nove gradske stepenice, Ploče

Autori: SKROZ – Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac i Tamara Jeger.

Nove gradske stepenice u Pločama u Hrvatskoj; Foto: markomihaljevic.com

Priznanje

Projekat: ART gallery & café citymuseum.pg | 2021

Autori: Ema Alihodžić Jašarović, Sanja Paunović Žarić, Nemanja Milićević

Foto: Relja Ivanić i Boško Purić

Konkursni radovi i nerealizovani radovi u arhitekturi, urbanizmu i enterijeru

Priznanje

Projekat: reCONNECT Iceland Volcano Lookout Point

Autori: Harun Sabljaković i Sabina Filipović

Digitalni prostor i eksperiment u arhitekturi, urbanizmu i enterijeru

Priznanje

Projekat: Terracotta paneli

Autori: dr Marko Jovanović, Marko Vučić, dr Vesna Stojaković and dr Bojan Tepavčević

Saradnici: Ivana Vrtunski, Lidija Gigović, Jelena Pepić

Publikacije

Priznanje

Naziv: Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj

Autor: Zlatko Karač

Saradnici: Nedjeljko Špoljar_SDF (grafičko oblikovanje naslovnice)

Urednik: Alen Žunić

Izdavač: Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; UPI-2m Plus, Zagreb

Publikacija Studije o arhitekturi sinagoga u Hrvatskoj; Foto: Igor Đokić

Priznanje

Naziv: She 2

Autori: Ivana Tutek, Bernarda Lukač, Stanislav Habjan

Saradnici: Katarina Ivanišin Kardum, Pero Mrnarević, Paula Šimetin, Maroje Mrduljaš, Numen/For Use, Florence Hartmann, Siniša Staničić, Ervin Husedžinović, Marko Mihaljević

Urednica: Ivana Tutek

Izdavač: Art radionica Lazareti, Dubrovnik

Priznanje

Naziv: Tristotrojka #7

Autori: (redakcija) Adela Banda, Andrea Stanić, Bruno Lang-Kosić, Doroteja Matić, Dušica Ilić, Haris Bulić, Ivana Jasak, Ivona Lovrić, Ivona Petrov, Karla Kuliš, Lejla Vareniković, Mihaela Sladović, Selma Bulić, Tea Pintar, Vili Rakita, Vito Reščić, Zerina Salketić, (grafički dizajn) Ana Krapec, Doroteja Todorovski, Elma Mešić, Filip Tomorad, Helena Beljan, Iva Miličević, Julija Užarević, Marija Detelić, Mia Maurović, Mila Mihaljević, Suzana Matanović, Tea Novaković

Saradnici: Ena Kukić, Ivan Rajković, Tea Truta, Filip Pračić, Igor Vukičević, Bruno Žganjer Šram, Silvija Hruškar, Ejla Puteš, Amila Lelić, Ana Komadina, Veljko Armano Linta, Pia Mernik, Mirta Mesić, Domagoj Leko, Amina Javorovac, Ružica Radičić, Dona Marković, Jasmin Omerdić

Urednici: Adela Banda, Andrea Stanić, Bruno Lang-Kosić, Doroteja Matić, Dušica Ilić, Haris Bulić, Ivana Jasak, Ivona Lovrić, Ivona Petrov, Karla Kuliš, Lejla Vareniković, Mihaela Sladović, Selma Bulić, Tea Pintar, Vili Rakita, Vito Reščić, Zerina Salketić

Izdavač: Asocijacija studenata arhitekture, Sarajevo

Foto: Sara Pilipović

Studentski radovi

Priznanje

Projekat: Adaptacija muzejskog kompleksa Terra u Kikindi

Autor: Petar Mitrović

Mentor: prof. dr Miljana Zeković

Priznanje

Projekat: Stadt am Stadt

Autori: Marko Brkić, Andreja Koblar, Ana Krese

Mentor: doc. Mitja Zorc

Foto: Sara Pilipović

Priznanje

Projekat: Krajolik: Arhipelag infrastrukture – Centralni Kolodvor

Autori: Matija Cepanec, Ivan Čulo, Josip Fabijanac, Domagoj Kolonić

Mentor: prof. art. Tin Sven Franić

Priznanje

Projekat: Inovatorijum N01M0 : Hidrostruktura kao novi topos grada

Autor: Una Korica

Mentor: arh. Vladimir Lojanica, profesor

Foto: Sara Pilipović

Akcija

Za kategoriju Akcija nisu predviđene nagrade i priznanja,  a izloženi su sledeći projekti:.

Naziv: Korak dalje ka kolaborativnom urbanističkom planiranju u Srbiji: Slučaj tri eksperimentalna participativna foruma

Autori: Kolektiv Ministarstvo prostora – Iva Čukić, Jovana Timotijević, Marko Aksentijević, Božena Stojić, Marija Mićanović, Antonije Ćatić, Marina Živaljević, Katarina Živković i Andrija Stojanović

Saradnici: Irena Fiket (Institut za filozofiju i društvenu teoriju Beograd) i Smart Plus Research agencija

 

Naziv: DKC Sarajevo

Autori: Alisa Karović, Amar Čajdrić, Amer Duzić, Amina Dlakić, Amna Ramić, Annela Ružnić, Asja Avdić, Asja Hasečić, Azra Džaferbegović, Azra Ćulov, Benjamin Ahmetović, Boris Vitlačil, Dario Zametica, Denijal Šahinović, Dino Tuka, Đana Džafić, Ebru-Zuhal Gilić, Enida Bradarić, Faris Prljača, Feđa Hajduk, Filip Lazarević, Hanah Li Ligata, Iris Buljević, Jelena Gugić, Mahir Hrnjić, Mladen Dolić, Milijan Forca, Nikola Ostojić, Salih Palo, Toni Torlaković, Zlata Hodžić, Zlatan Jakić, Zlatan Hulić

Naziv: Projekat aktivacije šetnice “Sicilija” Visoko

Autori: Setup – centar društvenih inicijativa

 

Naziv: Barutana prostor inspiracije

Autori: Udruženje “Scenatoria”; Katarina Dajč, Miljena Vučković

Saradnici: Miroslav Dajč, Željko Diklić

 

Naziv: Akcija “NAPRAVI KRUG” – Instalacija “POKRENI OKRENI”

Autori: dr Miloš Kostić, Dejan Todorović (mentori), Milica Mladenović i Bojana Ristivojčević (studenti autori)

Foto: Sara Pilipović

Naziv: Participativno planiranje za revitalizaciju Glazbene škole u Varaždinu – “3 dana za 100 godina budućnosti”

Autori: Ivan Chytil, AF Zagreb, Mia Roth Čerina, Branimir Rajčić, Nevena Kereša

Saradnici: Glazbena škola u Varaždinu, Varaždinska županija, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga nuSynergetic i međunarodni stručnjaci za participaciju, planiranje škola i očuvanje arhitektonske baštine

 

Naziv: Minijatura – mala škola arhitekture

Autori: Sekcija/Društvo arhitekata Rijeka+Hrvatska komora arhitekata+Dječja Kuća (Gradska knjižnica Rijeka) – Gorana Stipeč Brlić, Vladi Bralić, Kristian Benić

Saradnici: Iva Ćuzela Bilać, Ana Orlić, Mia Bećirević, Luka Gudelj, Karla Ritoša, Anastazija Stjepanović i Andrea Šepić

 

Naziv: Uredimo igrališta

Autori: Sekcija

Naziv: Festival kanalizacionih cijevi, Vrbas Banjaluka

Autori: small SCALE tim Istraživačkog centra za prostor

Mentori: doc. dr Igor Kuvač i doc. dr Borjana Mrđa, učesnici radionice: Aleksandar Marić, Isidora Komljenović, Andrej Simićević, Vesna Antešević i Bosa Ostić

Saradnici: Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet i Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Grad Banja Luka, Kajak kanu klub Vrbas Banja Luka, Dajak klub Banja Luka. predavači: doc. dr Žana Topalović, doc. dr Ognjen Šukalo, doc. dr Isidora Karan i Milana Stijak,

Autori videa: Milan Bajić i Nemanja Petković

Foto: Sara Pilipović

Svakog radnog dana i subotom

Radno vreme Nove galerije Akademije umetnosti je svakog radnog dana i subotom od 12 do 20 časova, a adresa je Bulevar Mihajla Pupina 20, Novi Sad.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *