Konkurs za predstavnika Srbije biće raspisan do 31. oktobra
Konkursi

Bijenale 2023: Konkurs za predstavnika Srbije u Veneciji od 31. oktobra

Osamnaesto po redu Bijenale arhitekture u Veneciji održaće se od 20. maja do 26. novembra 2023. godine, pod kustoskom palicom Lesli Loko. 

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Muzej primenjene umetnosti, kao realizator nastupa, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije najavljuju da će javni neanonimni dvostepeni Konkurs za izbor projekta koji će predstavljati Republiku Srbiju na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenala u Veneciji 2023. godine biti raspisan do 31. oktobra 2022. godine.

Komesar nastupa je Slobodan Jović, arhitekta, dok je predsednica Stručnog saveta Biljana Jotić, MA Istoričar umetnosoti i kustos, v.d. direktorka Muzeja primenjene umetnosti.

Članice Stručnog saveta:

Od 20. maja do 26. novembra 2023.

Bijenale arhitekture u Veneciji održaće se od subote 20. maja do nedelje 26. novembra 2023. (predotvaranje 18. i 19. maja), pod kustoskom palicom škotsko-ganske arhitektkinje, akademkinje i spisateljice Lesli Loko, koja je prokomentarisala:

„Arhitekte imaju jedinstvenu priliku da iznesu ambiciozne i kreativne ideje koje nam pomažu da zamislimo pravedniju i optimističniju zajedničku budućnost“.

Lesli Loko imenovana je u decembru 2021. za kustosa Bijenala arhitekture u Veneciji 2023. godine, postavši tako prvi tamnoputi arhitekta koji vodi ovu manifestaciju koja se održava na svake dve godine.

Paviljon Srbije na 17. Međunarodnoj izloćbi arhitekture u Veneciji; Foto: MuBGD

Uspešan prethodni nastup Srbije

Nakon odlaganja usled pandemije koronavirusa, Bijenale 2021. godine je uspešno održano, a paviljon naše zemlje je u fokus stavio grad Bor.

U Paviljonu Srbije u Đardinima, posetioci su mogli da vide izložbu autorskog tima Moderni u Beogradu koja je, odgovarajući zadatu temu „Kako živeti zajedno?“, otvarala pitanja odnosa rada i života, korelaciju sa stanovanjem, društvenim okolnostima, slobodnim vremenom, dokolicom, novim doseljenicima, navikama, širenjem, kro primer Grada Rudnika Bora.

Na svom Facebook profilu jedan od vodećih kritičara u oblasti umetnosti, arhitekture i dizajna Aron Betski ocenio je naš paviljon jednim od tri najbolja. Ovaj američki kritičar bio je kustos Bijenala 2008. godine.

Komesar izložbe Slobodan Jović rekao je tada za naš portal da su reakcije na Paviljon Srbije dobre i iz razloga što posetioci prepoznaju problem i u svojim državama. Svaka zemlja ima svoje rudnike i svoje gradove u kojima se nekako mora živeti zajedno – što je i bila tema prošlih Bijenala.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *