Aktuelno, Konkursi

Beograd na vodi: Treba li raditi bez konkursa?

U Vladi Srbije predstavljeno idejno rešenje za projekat Beograd na vodi vredan između 2,5 i 2,8 milijardi evra. Uz Savu će se izgraditi milion i po kvadrata. Srbija daje zemljište i dozvole, investitor iz Emirata novac i kupce.

Srbija ulaže zemljište i dozvole, a investitor – Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata početnih 2,5 do 2,8 milijardi evra za projekat Beograd na vodi. Izgradnja prvih ekskluzivnih kvadrata na najatraktivnijoj lokaciji u glavnom gradu kreće do kraja godine. Oko 80 odsto predloženog idejnog rešenja kompleksa partneri su već usaglasili. Srbija u narednih nekoliko nedelja Beograd na vodi treba da proglasi nacionalnim projektom kako bi se eksproprijacija završila u najkraćem mogućem roku.

beograd-na-vodi

Projekat će se realizovati u fazama, biće ih pet ili šest i to će se znati kada se kompletno usaglasi master plan odnosno idejno rešenje. Reč je o izgradnji oko 1,5 miliona kvadrata. Gradnja počinje prvo u delu priobalja Save, koje je i najatraktivniji deo lokacije. Ceo projekat može da bude realizovan u roku od pet do sedam godina. Inače, kompleks će krasiti kula od 180 metara, ali joj još nije određena namena.

Stručna reagovanja: Raspisati konkurs!

Rešenje za uređenje dela Beograda uz Savu trebalo bi da se izabere na međunarodnom konkursu, a ne da se veliki projekat „Beograd na vodi“ gradi po ad hok principu, izjavio je danas predsednik Udruženja arhitekata Srbije Igor Marić.

On je agenciji Beta kazao da pitanje da li je Beogradu na tom prostoru potreban još jedan tržni centar i to površine 200.000 kvadratnih metara, koji će umesto izlaska na reku, zatvoriti taj deo ili bi prednost trebalo dati kulturnim sadržajima.

Marić je istakao da Udruženja arhitekata Srbije pozdravlja svaku inicijativu za uređenje tog dela grada, ali da je potrebno napraviti integralni, studiozan plan i uključiti građane i struku u kreiranje Beograda na Savi.

– O silaženju centra Beograda na reke govori se i razmišlja niz decenija. Postoje predlozi koje je na projektu Treći milenijum objedinila Srpska akademija nauka i umetnosti osamdesetih godina prošlog veka, devedesetih je promovisan Europolis, a sad govorimo o Beogradu na vodi – kazao je on.

Marić je rekao da se objavljuju informacije o tome da će, koliko sutra, početi izgradnja Beograda na vodi i plasiraju se virtuelne slike u novinama, a da institucionalno arhitekti Srbije, osim možda pojedinci, nisu uključeni u taj projekat.

– Čemu sad takva žurba kao da su trke? Valjda u ovoj našoj ojađenoj Srbiji treba, kada su ovakvi planovi u pitanju, pitati široki krug građana, arhitekata, inženjera, ekonomista – upitao je predsednik Udruženja arhitekata Srbije.

On je ocenio i da se nerelani rokovi početka za početak i završetak tog projekta jer je potrebno izmestiti saobraćajnu infastrukturu, doneti odluke relevantne uprave, poštovati procedure i uraditi detaljne, a ne samo prostorne planove.

Marić je kazao da je pri realizaciji projekta potrebno voditi računa o uređenju dela na levoj, novobeogradskoj obali Save, za koji trenutno nisu predstavljeni projekti.

Pogledajte kako će izgledati Beograd na vodi.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *