Rok za prijavu je 10. jun 2021.
Studentsko ćoše

Letnja škole arhitekture 2021: Rogljevo i Rajac

Od 1. do 15. jula održaće se Letnja škola na temu dokumentacije, interpretacije i restauracije graditeljskog nasleđa Rogljevačkih i Rajačkih pimnica.

Grupa arhitekata (Beograd, Srbija) organizuje Letnju školu na sprskom i engleskom jeziku. Program podstiče multidisciplinarnu međunarodnu saradnju, bavi se pitanjima implementacije i praćenja projekata zaštite nasleđa u lokalnom, regionalnom i evropskom okviru.

Program ima dva modula koji se fokusiraju na dokumentaciju, interpretaciju i restauraciju kulturne baštine, kroz primenjeni rad na objektima u Rogljevu i Rajcu.

Modul 1 – Dokumentacija i tumačenje graditeljskog nasleđa

Učesnici će raditi na snimanju i izradi tehničke dokumentacije za sabor u Rogljevu i Rajcu, koristeći klasične tehnike arhitektonskog snimanja. Učesnici će takođe učiti o novim metodologijama i tehnologijama koje se koriste u tu svrhu, uz napomenu o tome koje su tehnologije dostupne u Srbiji i kako se vrši izbor tehnike i obuhvata snimanja. Učesnicima će biti predstavljeni osnovni principi interpretacije nasleđa, a u svrhu pripreme i stvaranja adekvatne prezentacije za različitu publiku.

Studijsko putovanje

Studijsko putovanje na lokalitet Gamzigrad biće organizovano 7. dana Letnje škole.

Modul 2 – Resturacija vinskih podruma

Učesnici će raditi na restauraciji elemenata arhitekture vinskih podruma smeštenih u kompleksu Rogljevačkih i Rajačkih pivnica. Studenti će raditi na pripremi i nanošenju blatnog maltera i dersovanju zidova krečnim malterom. Pored obuke za stare tehnike gradnje, izvodiće se i obuka o istorijskim i modernim alatima.

Program je podeljen u dva osnovna segmenta: teorijski i praktični deo, koji podrazumeva rad na samim objektima, uz obuku i pažljiv nadzor. Teoretsko znanje pružaju ugledni profesori i iskusni profesionalci iz Srbije i inostranstva. Zanatske i konzervatorske tehnike i veštine predstaviće iskusni majstori I treneri kroz konzervatorsko-restauratorske radove na zaštićenim objektima in situ.

Troškovi i naknade

Škola je subvencionisana; kotizacija iznosi 6.000 dinara za celo vreme trajanja škole i uključuje troškove obuke (radionice + predavanja), radni materijal i smeštaj (tri obroka dnevno + noćenje). Smeštaj je obezbeđen u pansionu, u neposrednoj blizini lokacije.

Kotizacija ne pokriva putne troškove.

Letnja školu organizuje se uz podršku projekta EUza tebe – za kulturno nasleđe i turizam kao i organizacije Kulturno nasleđe bez granica Albanija.

Prijava

Rok za prijavu je 10. jun 2021.

Vaša prijava treba da sadrži:

  • popunjen obrazac prijave https://tinyurl.com/apvpcpae
  • kratku biografiju (maksimalno 1 stranica) poslatu na naš e-mail.
  • motivaciono pismo (najviše 1 stranica) poslato na naš e-mail.

Svoju biografiju i motivaciono pismo možete poslati na mail: [email protected].

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *