Objekat je napravljen od drvenih prefabrikovani modula; Foto: Charly Broyez
Svetski projekti

Na garaži unutar stambenog bloka nikla drvena zgrada

Zbog teškog pristupa gradilištu, ceo dizajn ove zgrade u Parizu prilagođen je njenoj prefabrikovanoj izgradnji.

Francuski studio Mars Architectes dizajnirao je stepenastu zgradu inspirisanu japanskim tradicionalnim hramovima. Tanki tanki drveni stubovi nose etaže iznad, pa zgrada deluje lagano i nenametljivo.

Reklo bi se da su arhitekti bile potpuno odrešene ruke i da su mašta i stvaralačka sloboda bili jedina ograničenja. Međutim, situacija je potpuno drugačija.

Jedini način za pristup gradilištu bio da se iseče deo betonske ploče garaže kroz koju je provučena sva drvena konstrukcija.

Za francusku kompaniju Gecina, podignut je objekat u dvorištu stambenog bloka iz sedamdesetih godina prošlog veka. Na parceli za izgradnju nalazila se podzemna garaža, a sam pristup gradilištu bio je veoma limitiran. Stoga je jedini način za pristup bio da se iseče deo betonske ploče garaža kroz koju je provučena sva drvena konstrukcija ograničenih dimenzija.

Dizajn objekta, kao i odabir drveta za konstruktivni materijal, bili su dakle posledica nemogućnosti pristupa ovako zatvorenoj lokaciji.

„Jedini način za izgradnju u dvorištu bio je da se svaki element transportuje kroz podzemnu garažu i odatle dalje izvuče u dvorište. Ove poteškoće prisilile su nas da organizujemo proces izgradnje kroz primenu elemenata koji nisu širi od 2,3 metra i nemaju dužinu veću od 3,5 metara.“, objasnio je za Dezeen arhitekta studija Mars Architectes, Raphaël Renard.

Sastavljanje modula na lokaciji

Objekat ukupne površine 716 kvadrata u potpunosti je napravljen od prefabrikovanih drvenih modula, a strukturalni delovi su izvedeni od smreke, dok su završne obloge izvedene od jele.

Nova zgrada sa 14 stanova, nastala je uz primenu nedavno promenjenih planova lokalne urbanizacije, kojim je u ovoj zoni dozvoljena dodatna gradnja, ali se istovremeno moralo misliti o težini strukture koja nije smela previše da optereti podzemnu garažu, koje se nalazi direktno ispod zgrade.

Iz svih ovih razloga izbor drveta kao građevinskog materijala je bio logično rešenje. Drveni moduli su prefabrikovani, međusobno sastavljani na lokaciji, a ujedno odabir drveta razvio je plan za dobijanje održivog objekta.

 

Četvorospratni objekat od 716 kvadrata u potpunosti je napravljen od prefabrikovnih drvenih modula.

Između drvene četvorospratne stambene strukture, pejzažnim uređenjem odabrana je nova vegetacija. Nekadašnje betonsko dvorište u srcu stambenog bloka sada je uređeno i zasađeno različitim biljnim vrstama i drvećem.

Zajedničko dvorište

Zahvaljujući kliznim drvenim žaluzinama može se kontrolisati protok sunčeve svetlosti u unutrašnjost, a na ovaj način se dodatno štiti i stolarija od lošeg vremena.

Krajevi drvenih greda na fasadi prekriveni su zaštitnom belom bojom, dajući suptilan dekorativni kontrast pretežno drvenoj fasadi.

Nadstrešnica nad ulaznom zonom polako uvodi u unutrašnjost preko belog hodnika, da bi nas odvela do potpuno belog dvorišta koje dele stanari ovog stambenog bloka. Iz dvorišta se pristupa stepeništu, koje je povezano sa stanovima zgrade.

Svetli stanovi

Dnevne i spavaće sobe stanova orijentisane su ka zelenoj bašti i svaka prostorija ima direktan izlaz na terasu.

Enterijer stanova je sveden i beli zidovi su u prijatnom kontrastu sa drvenim podnim oblogama i okvirima prozora i balkonskih vrata.

Svi stanovi imaju isti unutrašnji raspored, sa ulazima smeštenim sa strane dvorišta gde su organizovane kuhinje i kupatila. Takođe svi stanovi imaju i prirodnu ventilaciju, a dnevne i spavaće sobe stanova orijentisane su ka zelenoj bašti i svaka prostorija ima direktan izlaz na terasu.

Ovaj objekat nominovan je za nagradu Mies van der Rohe 2022, za koju se takmiče i pet projekata iz Srbije.

Osnove

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova prvog sprata
Osnova prvog sprata
Osnova drugog sprata
Osnova drugog sprata
Osnova trećeg sprata
Osnova trećeg sprata

Faktografija

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Лука

    …а није у Србији, па имаш то у свакој држави само у неким мање у неким више. То је једноставно капитализам и то је то није до Србије.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *