Plutajuća sauna na Ženevskom jezeru; Foto: Noé Cotter
Svetski projekti

Prefabrikovana plutajuća sauna od jelovine za uživanje na otvorenom

Sauna na pontonu može da pluta po jezerima, lukama, lagunama ili, kao u ovom slučaju, na Ženevskom jezeru.

Dizajner Trolle Rudebeck Haar napravio je prefabrikovanu saunu Löyly od lokalnog drveta koja je postavljena na Ženevskom jezeru tako da se iz nje može uživati u pogledu na Alpe. Plutajuća sauna od 2,2 metara kvadratnih je zapravo diplomski rad Haara koji je odbranio na Univerzitetu za dizajn u Lozani.

“Nakon što sam jedno vreme živeo u Finskoj gde sam se upoznao sa kulturom sauna, želeo sam na napravim saunu koja istražuju temu mikro-arhitekture”, rekao je Haar za Deezen.

Sauna ima 2,2 kvadrata i prima 3 osobe; Foto: Noé Cotter

Sauna je napravljena od jelovine koja je nauljena kako bi se ostvario što prirodniji izgled kabine.

Sauna kapaciteta za tri osobe, ima kosi krov, peć na drva, klupu, delimično providna stakla kao i palubu u eksterijeru. Ona je napravljena od jelovine koja je nauljena kako bi se ostvario što prirodniji izgled.

“Koristio sam švajcarsku jelu koja je veoma izdržljiva u eksterijeru, a pritom je i lagana. Našao sam je u lokalnoj pilani.”

Sauna je napravljena od nauljene jelovine; Foto: Noé Cotter

Poluprovidno staklo za intimu

Sauna je napravljena na pontonu oslonjenom na buradima koji omogućava strukturi da pluta po jezerima, lukama i lagunama, ili, kao što je u ovom primeru, na Ženevskom jezeru.

Do saune Löyly se može doplivati, popeti merdevinama i potom ući preko kliznih staklenih vrata koja su inspirisana tradicionalnim japanskim pregradama.

Poluprovdino staklo postavljeno je na na najvišem zidu omogućavajući prodor svetlosti ali u isto vreme svojim korisnicima nudi privatnost i intimu.

Merdevinama do palube; Foto: Noé Cotter

Skalabilna verzija saune

Haar navodi da je njegov budući projekat da napravi skalabilnu verziju ove saune koja će se moći napraviti u velikom broju veoma brzo. Ovakve saune bi se mogle postavljati po različitim događajima, festivalima ili u gradskim parkovima.

Za uživanje na otvorenom; Foto: Noé Cotter

Foto: Noé Cotter

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *