Svetski projekti

Kulturni centar koji osvaja nagrade pre nego što je izgrađen

U okviru kompleksa Šeik Abdulah Al Salem nalazi se Prirodnjački muzej, Muzej nauke, Istorijski muzej, Muzej svemira ali i celo jedno pozorište.

Muzejski kompleks koji je još u izgradnji osvojio je prestižnu nagradu ABB LEAF za najbolju javnu zgradu 2017. godine. Svojom arhitekturom i sadržajem ovaj muzej ne samo da slavi naučna i kulturna dostignuća, već odaje počast Kuvajtu, kao i islamskoj i arapskoj kulturi. Projekat ovog grandioznog projekta koji se prostire na čak 127.000 kvadratnih metara potpisuje arhitektonska kompanija SSH.

Nadstrešnice štite posetioce muzeja od sunca ali i obezbeđuju prostor za kačenje LED svetiljki koje prikazuju svetlosne instalacije.

 

Pošto je muzejski kompleks Šeik Abdulah Al Salem smešten u vrućem Kuvajtu posebna pažnja posvećena je klimatizaciji ne samo unutrašnjih već i spoljašnjih prostora. Zgrade su zasenjene solarnim nadstrešnicama koje su dugačke 200 metara sa konzolama dugačkim 30 metara. Ova obrnuta struktura dozvolila je postavljanje 2.000 LED svetala u obliku šindri specijalno dizajniranih tako da noću mogu da prikazuju svetlosne instalacije. Tako je otvoreni prostor između muzejskih objekata ne samo zaštićen od sunca, već i sama nadstrešnica pruža niz zanimljivih ambijenata i pogleda.

Kuvajtska arhitektura predstavljena je kroz glavnu „ulicu“ koja imitira tradicionalni „ferej“. Kreirani su prostori koji pružaju iskustvo kao da se krećete kroz užurbane kuvajtske ulice.

Muzej optočen mermerom

Materijali korišćeni za fasadu objekta pažljivo su birani. Izbor je pao na, ni manje ni više nego, mermer koji je korišćen za oblaganje zidova i krovova. On je uvezen iz Turske i svedoči kolika će biti ulaganja u ovaj muzejski kompleks koji treba da se otvori naredne godine.

Što se tiče samih postavki, svaka muzej imaće i stalne i privremene izložbe, kao i instalacije umetnika priznatih na svetskom nivou.

Foto: SSH

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *