Arhitektura, Izdvojeno

Stadion u Kataru koji izgleda kao arapska kapa

Fasada nove sportske arene u Dohi izgleda kao tkana takija koju nose Arapi.

Predstavljen je projekat za poslednji, centralni fudbalski stadion na kojem će se održavati Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru 2022. godine. Stadion Al Thumama projektovao je arhitekta Ibrahim M Jaidah zajedno s kompanijom Heerim, koja je pružala konsultantske usluge, a njegova centralna karakteristika biće fasada koja izgleda kao tkana takija, to jest, kapa koju nose Arapi.

Okruglu plitku kapu koja prati oblik glave, nose je na Arapskom istoku i muškarci i žene. Ona je poslužila kao motiv za izgled novog stadiona u Kataru.

 

Stadion kapaciteta 40.000 gledalaca, lociran šest kilometara južno od centra Dohe, ugostiće utakmice počev od takmičenja po grupama pa sve do četvrtfinala, piše The Guardian.

Nakon Svetskog prvenstva u fudbalu, stadion će preći u, kako to projektanti nazivaju, „legacy mode“ koji podrazumeva smanjenje kapaciteta na 20.000 gledalaca dok će se na novodobijenoj površini organizovati sportska klinika i boutique hotel.

Iako će se zbog vrućina svetsko prvenstvo pomeriti s uobičajenog letnjeg termina u novembar mesec, biće ugrađen i specijalni rashladni sistem koji će omogućiti da se stadion koristi tokom cele godine.

Spoj prošlosti i budućnosti

„Stadion Al Thumama poštuje tradiciju, a u isto vreme je okrenut svetloj budućnosti Katara. U arapskoj kulturi, takije su važan deo odrastanja svakog mladog čoveka.“ — objašnjavaju iz komiteta koji organizuje ovo takmičenje i dodaju da je to „arena koji simbolizuje istoriju Katara kao zemlje koja postaje važan igrač u globalnoj sportskoj sceni.“

Šta je takija

Takija, okrugla plitka kapa koja prati oblik glave, nose je na Arapskom istoku i muškarci i žene, često ispod drugog pokrivala. Izvorno je bila okrugla kapa s ravnim vrhom u raznim bojama, nošena bez pokrivala u obliku turbana, a za vreme egipatskog sultana Faradža početkom 15. veka proširena je u visinu nalik kupoli.

Katar se već više od sedam godina sprema za Svetsko prvenstvo koje će se održati 2022. godine. U ovoj arapskoj državi svoje projekte stadiona predstavili su imena kao što su Norman Foster i pokojna Zaha Hadid a njihova zajednička karakteristika je pružanje prijatne atmosfere za igru na visokim temperaturama.

Foto: Supreme Committee for Delivery & Legacy

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *