Aktuelno, Novi objekti, Video

Svi stadioni SP u fudbalu 2022. u Kataru

Nakon što je dobio organizaciju Svetskog prvenstva 2022. godine, Katar je objavio da će se na izuzetno modernom stadionu Lusail održati otvaranje i finale turnira.

Radi se o klimatizovanom stadionu kapaciteta 86 hiljada ljudi koji će biti gotov 2019. godine. Ono što je zanimljivo jeste da je taj stadion zapravo ostrvo koji će stajati na vodi. Na fotografiji ispod je jedan od pet prvih projekata stadiona za SP 2022. godine u Kataru.

U medijima su se pojavili nacrti prvih pet stadiona na kojima će se igrati SP 2022. godine, a slogan bogatog Katara „Očekujte čudo“ će se pokazati u punom sjaju.

.

U Kataru vlada zadovoljstvo nakon što je FIFA objavila da su oni domaćini SP-a ovati Mondijal za pamćenje. Za to će poslužiti obećanih 42,9 milijardi dolara za ulaganje u infrastrukturu, pomenutih pet i dodatna četiri stadiona kako bi se izgradilo ukupno devet stadiona i renovirala tri za održavanje SP-a.

Katar je država na Arapskom poluostrvu sa nešto više od milion i po stanovnika. Međutim, nije najmanja država koja je ikad organizovala SP. Manje stanovnika imao je Urugvaj 1930. godine. Katar je izuzetno bogata zemlja zbog ogromnih količina nafte i zemnog gasa koji čine većinu izvoza i čine više od polovine bruto društvenog proizvoda.

Katar se za SP 2022. godine nadmetao sa Australijom, Japanom, Južnom Korejom i SAD-om i nakon četvrtog kruga glasanja dobio je organizaciju. U finalu je još bio i Japan, a Katar je u poslednjem krugu dobio 14 od 22 glasa Izvršnog odbora.

Pogledajte kako će izgledati svih pet stadiona u Kataru za SP 2022:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *