Poruka u vezi sa „poverljivom transakcijom“ stigla je od osobe koja je izgledala kao finansijski direktor Arupa: Foto: Tero Vesalainen
Aktuelno

Čuveni Arup žrtva multimilionske prevare izvedene uz pomoć AI

Do detalja elaborirana prevara zasnovana je na lažnoj video-konferenciji gde su svi učesnici, osim obmanutog zaposlenog, bili produkt veštačke inteligencije.  

Britanska građevinska i konsultantska kompanija Arup izgubila je oko 23 miliona evra, a sve zbog visokokvalitetnog videa u kom je digitalno klonirana verzija njihovog glavnog finansijskog direktora potraživala pomenutu novčanu transakciju.

Hiperrealistični video, generisan korišćenjem veštačke inteligencije, obmanuo je u januaru ove godine zaposlenog u hongkonškoj kancelariji ove međunarodne firme. Prema navodima Financial Timesa, koji je prvi objavio ovu vest, ovo je verovatno „jedna od najvećih poznatih prevara ovog tipa“.

„Možemo potvrditi da su korišćeni lažni glasovi i slike“, rekli su iz Arupa, istakavši da njihova finansijska stabilnost i poslovne operacije nisu bili pogođeni ovim dešavanjem i da nijedan od njihovih internih sistema nije bio kompromitovan.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kompanija Arup osnovana je davne 1946. godine i jedan je od lidera u građevinskoj industriji; Foto: Arup

Transfer zatražen na video-konferenciji

Može se reći da se Arup svojim dosadašnjim radom ističe kao međunarodna inženjerska firma koja je radila na znamenitim građevinama, među kojima je i Sagrada Familija, Sidnejska opera, kao i najduži morski most na svetu.

Kako se navodi, prevara je počela nakon što je zaposleni u kancelariji firme u Hong Kongu primio poruku u vezi sa „poverljivom transakcijom“ od osobe koja je izgledala kao finansijski direktor Arupa, čija kancelarija se nalazi u Velikoj Britaniji.

To je dovelo do video-konferencije na kojoj je zaposlenom traženo, od strane lažnog finansijskog direktora, da izvrši petnaest transfera novca na pet hongkonških bankovnih računa, što je bilo ukupno 200 miliona hongkonških dolara iliti oko 20 miliona funti.

U lažnom videu oponašano je i nekoliko drugih zaposlenih u kompaniji, te je tako ova deepfake prevara bila „dodatno ojačana“. Nakon što je o videu i transakciji obavestio centralu kompanije, obmanuti zaposlenik je saznao da je reč o prevari.

Arup radi i na izgradnji Sagrada Familije u Barseloni; Foto: Arup

Obmanuti zaposlenik prvo bio sumnjičav, ali se ipak osećao uverenim nakon što je video i druge ljude koji „izgledaju i zvuče baš kao kolege koje poznaje“.

Kako se navodi, Arup je obavestio policiju o izvršenoj prevari u Hong Kongu u januaru, te su lokalne vlasti podelile vest o ovom događaju u februaru, ali nisu imenovale Arup kao žrtvu.

Tada su zvaničnici naveli da je obmanuti zaposlenik prvo bio sumnjičav, ali se ipak osećao uverenim nakon što je video i druge ljude u videu koji „izgledaju i zvuče baš kao kolege koje poznaje“.

S obzirom da je istraga u toku, dalji detalji nisu objavljeni, ali je poznato da do sada nije bilo nikakvih hapšenja.

Broj napada u naglom porastu

U zasebnoj izjavi, globalni glavni informacioni direktor Arupa Rob Greig rekao je da se nada da će ova prevara povećati obazrivost kada su slične pretnje u pitanju jer one, kako kaže, „naglo rastu“.

„Kao i mnoge druge firme širom sveta i naša je izložena redovnim napadima, uključujući prevare sa fakturama, fišing prevare, WhatsApp glasovne prevare ali i ovakve deepfake prevare. Ipak, ono što smo primetili jeste da je broj i sofisticiranost ovakvih prevara u naglom porastu u poslednjih nekoliko meseci,“ izjavio je Greig.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *