DaNS-ova izložba će i ovaj put prikazati presek aktuelnih trendova na regionalnoj arhitektonskoj sceni
Dešavanja

Počele prijave za učešće na 24. Salonu arhitekture u Novom Sadu

Učesnici Salona mogu konkurisati za nagrade u osam kategorija, a rok za slanje radova elektronskim putem je 25. jun 2024. godine.

Društvo arhitekata Novog Sada – DaNS pozvalo je sve zainteresovane da prijave svoje radove za izlaganje na dvadeset i četvrtom po redu Salonu arhitekture Novi Sad, koji će se održati od 12. do 26. oktobra 2024. godine.

Ova bijenalna manifestacija najznačajniji je događaj koji DaNS organizuje kao redovnu programsku aktivnost, i to u kontinuitetu od 1993. godine, a od 2016. novosadski Salon arhitekture postao je i izložba internacionalnog karaktera.

Ovogodišnji Salon će, kao peto međunarodno izdanje, ponovo napraviti presek arhitektonskog stvaralaštva u regionu i omogućiti nam uvid u aktuelne tendencije i pitanja, kaže se u pozivu strukovnog udruženja novosadskih arhitekata.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Detalj sa otvaranja 23. Salona arhitekture Novi Sad, 2022; Foto: Sara Pilipović

Propozicije Salona

Pravo na prijavu radova imaju učesnici iz sledećih zemalja: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Severne Makedonije, Mađarske i Rumunije.

Učesnici Salona mogu konkurisati za nagrade u sledećih osam kategorija:

 1. Arhitektura (realizovano);
 2. Urbanizam (realizovano);
 3. Enterijer (realizovano);
 4. Konkursni radovi i nerealizovani projekti arhitekture, urbanizma i enterijera;
 5. Digitalni prostor i eksperiment u arhitekturi, urbanizmu i enterijeru;
 6. Studentski radovi;
 7. Publikacije;
 8. Akcija (za ovu kategoriju nagrade neće biti dodeljene).

Pod kategorijom 4 smatraju se projekti koji predstavljaju konkursna, neizvedena ili idejna rešenja, dok se pod kategorijom 5 podrazumevaju radovi iz oblasti arhitektonske vizualizacije, animacije, game designa, parametarskog dizajna, digitalne fabrikacije, generativnog i interaktivnog dizajna i slično; kao i scenski dizajn, instalacije, i efemerna arhitektura.

Za izlaganje pod kategorijom 8 podrazumeva se aktivnost pojedinca ili grupe ljudi, formalne ili neformalne, koji svojim delovanjem brane interese šire zajednice u vezi sa arhitekturom i urbanizmom, objašnjeno je u propozicijama poziva.

Otvaranje 24. Salona i dodela nagrada biće održani 12. oktobra; Foto: Sara Pilipović

Na 24. Salon arhitekture Novi Sad mogu biti prijavljeni radovi nastali ili realizovani u poslednje tri godine, koji nisu bili prijavljeni na prošlom Salonu.

Na 24. Salon arhitekture Novi Sad mogu biti prijavljeni radovi nastali ili realizovani u poslednje tri godine, tačnije 2022, 2023. i 2024. godine, koji nisu bili prijavljeni na prošlom Salonu arhitekture.

„U cilju promovisanja dobre arhitektonske i urbanističke prakse u Vojvodini, posebno priznanje Salona biće dodeljeno radovima realizovanim u Vojvodini, koji će biti izabrani među radovima pristiglim za kategorije Salona 1 i 2″ – istakli su iz DaNS-a.

Jedna prijava može sadržati samo jedan rad, prijavljen u samo jednoj kategoriji. Prijave se mogu slati na srpskom ili engleskom jeziku, a kompletan tekst poziva možete pročitati ili preuzeti ovde.

Rokovi

 • Rok za dostavu radova za selekciju (elektronski): 25. 6. 2024.
 • Rezultati selekcije biće poznati autorima do: 20. 7. 2024.
 • Rok za dostavu plakata za izložbu i materijala za katalog (elektronski): 27. 7. 2024.
 • Otvaranje Salona i dodela nagrada: 12. 10. 2024.

Imena članova žirija će naknadno biti dostupna javnosti.

Prijavni formular možete naći na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *