Finch 3D rešava mase objekata u kratkom roku; Foto: Finch 3D
Softver

Osnova zgrade za minut? Na ovih 10 AI kompanija bi trebalo da obratite pažnju

Od rane faze projektovanja, preko osnova i preseka, do dopadljivih rendera: Ovih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji mogu promeniti industriju.

Kao što je to bio slučaj i sa mnogim drugim tehnološkim euforijama (seća li se iko metaverzuma?) i ova poplava veštačke inteligencije će se pre stišati nego što će zaista napraviti neku tektonsku promenu za prosečne korisnike računara. Iza sebe će svakako ostaviti pojedine alatke koje će arhitektama i dizajnerima enterijera biti od koristi.

Prema istraživanju A/O Proptech, AI startapi fokusirani na građevinsku industriju ostvarili su investicije u vrednosti 12,3 milijardi dolara u poslednje tri godine. Ovih 10 kompanija sa te liste mogle da bi ostave trag i nakon AI euforije.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Hypar: Text-to-BIM

Sa sedištem u Los Anđelesu, jedna je od nekolicine AI firmi koja je u velikoj meri fokusirana na korišćenje analize podataka za ubrzavanje ranih faza razvoja koncepta projekta, te je alat opisan kao „text-to-BIM“.

Dizajniran je da radi u saradnji sa drugim popularnim softverima poput Revit, Rhino i Grasshopper.

 

Delve: AI za rane faze projektovanja

Pokrenut 2020. godine od strane Guglovog Sidewalk Labs, Delve je još jedan alat fokusiran na korišćenje mašinskog učenja za ubrzavanje ranog razvoja koncepta projekta.

S obzirom na to da je obučen za podatke o gradskim naseljima, generiše milione opcija za razvoj na osnovu korisničkih kriterijuma, uključujući budžet, veličinu i ograničenja lokacije, a rezultate rangira na osnovu toga koliko dobro ispunjavaju prioritete.

Takođe, u mogućnosti je da da informaciju koliko bi dnevnog svetla svaki pojedinačni stan u stambenom objektu dobio.

 

Autodesk Forma: Lako do forme

Prvobitno nazvan Spacemaker, pre nego što ga je 2020. godine kupila velika američka softverska kompanija Autodesk za 240 miliona dolara, Forma je konkurent Hyparu i Dvelu.

Autodesk tvrdi da je jedna velika arhitektonska firma poboljšala produktivnost za 50% u razvoju projekata u ranoj fazi, korišćenjem ovog alata.

 

Finch 3D: Osnova zgrade za minut

Švedski startap Finch 3D osnovali su arhitektonski studio Wallgren Arkitekter i švedska građevinska kompanija BOX Bygg 2019. godine, a sada njihov alat ima 18.000 korisnika na listi čekanja.

Alat omogućava korisnicima da brzo generišu osnove zgrada koje su optimizovani za niz kriterijuma, uključujući i CO2 efikasnost.

 

Swapp: AI kreator građevinske dokumentacije

Firma Swapp, osnovana u Tel Avivu, tvrdi da je AI kreator građevinske dokumentacije, te da je u mogućnosti da automatizuje jedan od najsloženijih i tehnički najtežih aspekata u razvoju arhitektonskog objekta. U intervjuu za Architizer, osnivač i izvršni direktor firme, Eitan Tsarfati, sugerisao je da bi ovaj alat mogao da spreči da arhitekte postanu nezadovoljne i da napuste svoju profesiju.

https://www.youtube.com/watch?v=37HGcfyAtSU

 

Spacio: Sve-u-jedan

Još uvek u beta fazi, Spacio sebe naziva „sve-u-jedan alatom za projektovanje zgrada“, koji se može koristiti i preko veb pretraživača. Sa naglaskom na jednostavnosti upotrebe, ovaj alat obećava da će „demokratizovati pristup dizajnerskoj inteligenciji“, omogućavajući korisnicima da proizvode osnove i digitalne skice, kao i simulacije rada na dnevnom svetlu, uz buku, vetar i kišu i to samo kroz nekoliko klikova.

https://www.youtube.com/watch?v=PtC2LN_Sb8Q

 

LookX: Od ničega nešto

Osnovan u Šenženu 2016. godine, Xkool je bio među prvim AI alatima namenjenim posebno za arhitekte. Sada se pojavila engleska verzija platforme po nazivom LookX.

Zahvaljujući mašinskom učenju, ova alatka omogućavaju korisnicima da generišu vizuelizaciju projekata kroz fino podesive parametre, koji uzimaju u obzir stilove, troškove pa čak i propise.

 

3DGuru: Od ideje do rendera

Trenutno se nalazi u pilot fazi, a ovaj startap iz San Franciska svoj alat opisuje kao „dizajnera enterijera sa veštačkom inteligencijom“.

Ovaj alat može da kreira crteže osnove prostora na osnovu fotografije, kao i da predloži vizualizaciju dizajna kao i da preporuči određeni nameštaj i detalje enterijera na osnovu ukusa i budžeta.

 

Midjourney: Radi osnove i preseke

Među AI modelima koji mogu da generišu slike visokog kvaliteta iz korisničkih upita, Midjourney se pokazao kao najimpresivniji, a do sada se desilo više puta da su njegovi izlazni primeri greškom pomešani sa pravim fotografijama.

Iako nije specijalizovan za arhitekturu i dizajn, može da proizvede ubedljive prikaze imaginarnih projekata, a sa najnovijom verzijom može da kreira i osnove i preseke kroz objekat.

 

Adobe Firefly: Veštačka inteligencija u Photoshopu

Nedavno lansiran, predstavljen je kao alatka specijalizovana za grafičke dizajnere. Osim toga što je integrisan u druge proizvode Adobe kompanije poput Photoshopa, Firefly je treniran na sopstvenoj biblioteci slika, što znači da je manje podložan narušavanju intelektualne svojine kao što je to slučaj sa nekim drugim AI alatima.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *