Blok u Novom Beogradu kreiran uz pomoć veštačke inteligencije; Foto: Parametric
Izdvojeno, Softver

Ovaj AI nam je osmislio blok zgrada na Novom Beogradu za par minuta

Veštačka inteligencija nam je ponudila različita rešenja zgrada sa definisanim brojem stanova, kvadraturama i indeksom izgrađenosti… i to u rekordnom roku!

Imate lokaciju i razmišljate šta biste na njoj mogli sve da izgradite? Nikakav problem! Tu je veštačka inteligencija iza čijeg algoritma stoje švedski programeri iz startapa zvanog Parametric Solutions. Njihov AI će vam spram zadatih parametara za svega nekoliko minuta izgenerisati objekte… koji uopšte nisu loši.

Kao rezultat, dobijate generisane volumene objekata sa brojem i strukturom stanova, ukupnom kvadraturom kao i brojem stepeništa i parkinga. Sve ono što vam je potrebno kao preliminarna ideja za budući projekat i gradnju stambenog kompleksa!

Srodni članci na portalu Gradnja:

Izaberite visinu i razuđenost objekata; Foto: Parametric

Za par minuta pred sobom ćete imati rešene volumene zgrada sa definisanim brojem stanova, kvadratima kao i indeksom izgrađenosti.

Za početak izaberite konkretnu lokaciju. Aplikacija koristi OpenStreetMap tako da je praktično pokriven ceo svet uključujući i Srbiju. Mi smo za ovaj primer izabrali jednu veliku praznu lokaciju na Novom Beogradu u blizini auto-puta od 400×200 metara kako bismo analizirali mogućnosti programa.

Potom smo odabrali visinu objekata, a sama aplikacija će vas u zavisnosti od lokacije upoznati sa spratnošću susednih objekata. Potom je potrebno izabrati kakav tip zgrada želite (soliteri, zatvoreni blok ili linijski objekti) kao i namenu objekta (stambeni ili poslovni).

Nakon toga potrebno je samo kliknuti na dugme Generate, i veštačka inteligencija potpomognuta parametrijskim modelovanjem uradiće svoj posao za tren. Bukvalno ćete za pet minuta pred sobom imati rešene volumene zgrada sa definisanim brojem stanova i tačnom kvadraturom (neto, bruto) kao i indeksom izgrađenosti parcele.

Pored volumetrije, dobićete i podatke koliko je stanova moguće napraviti; Foto: Parametric

Prilagođavanje modela

Ukoliko vam se ne sviđa rešenje po bilo kojem parametru, moguće je lako menjati podatke. Pomeranjem klizača gore-dole, možete, na primer povećati broj garsonjera ili smanjiti stepeništa. Možete povećati površinu celog kompleksa ili ukloniti ceo jedan blok i umesto njega postaviti soliter i analizirati šta ste time sve dobili a šta izgubili.

Klizačima prilagođavate dobijeni model dok ne dobijete ono što želite; Foto: Parametric

Arhitektama je ova alatka veoma zgodna u početnim pregovorima sa stakeholderima gde je potrebno dati neke orijentacione gabarite zgrada.

Ovo je idealna alatka ne samo za investitore, već i za arhitekte kojima se ovaj startap inicijalno i obraća. Arhitektama je ovaj softver veoma zgodan u početnim pregovorima sa stakeholderima gde je potrebno dati neke orijentacione gabarite zgrada.

Nakon usvojenog preliminarnog rešenja, volumeni se mogu eksportovati u BIM i potom dalje raditi na projektu. Dakle, program vam neće rešiti fasade niti osnove stanova. Nešto ipak morate i sami…

Algoritam se oslanja na OpenStreetMap tako da su sve lokacije na raspolaganju; Foto: Parametric

Stižu prva priznanja

Startap Parametric Solutions osnovali su 2020. godine Erik Forsbeg i Sofia Malmsten. Oni su se specijalizovali u oblasti veštačke inteligencije i algoritmima kako bi uneli inovacije u poljima izgradnje i arhitekture.

Njihov rad već je prepoznat pa su tako za ovaj algoritam dobili nagradu Najbolji startap u Švedskoj 2022. godine. Takođe, prepoznao ih je i čuveni Forbes uvrstivši ih u njihovu listu „30 Under 30„.

Za sada samo za odabrane

Tim trenutno broji sedam članova među kojima su arhitekte, stručnjaci za AI i ML kao i programeri.

Softver je trenutno u closed beta fazi kojoj u narednih 10 meseci mogu pristupiti odabrane arhitekte i investitori. Naravno, ništa vas ne košta da ih kontaktirate i probate demo verziju.

Nakon toga, uvodi se model pretplate, a cena će zavisiti od veličine i broja projekata.

Uđite u voz… na vreme

Veštačka inteligencija je trenutno tema broj jedan u svim industrijama – ne samo u arhitekturi. Postavlja se logično pitanje hoće li nas ona potpuno zameniti.

Poenta je da veštačka inteligencija neće zameniti arhitekte, već će ih zameniti arhitekte koje znaju da rade sa AI.

Stoga, uđite u voz zvani AI na vreme.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Filip

    Kod nas kad bi uneli datu veličinu parcele i zahtevan broj stanova sa strane investitora, samo bi izbacio grešku…

  2. Milos

    Ej-aja za precjednika

Ostavite odgovor

Obavezna polja *