Sagrada Familia, redizajnirtana u savremenom stilu, vizualizacija; Foto: GetAgent
Softver

Veštačka inteligencija u ulozi arhitekte: Evo kako bi izgledale poznate zgrade da se pita AI

Sidnejska opera, Partenon, Tadž Mahal i Sagrada Familia dobili su potpuno novi hibridni izgled bez direktnog uplitanja arhitekte.

Tim stručnjaka za nekretnine iz britanskog GetAgent, predstavio se serijal prikaza koji nudi uvid na neke od najpoznatijih svetskih objekata „redizajniranih“ u nizu različitih stilova.

Serijal, koji sadrži petnaest vizualizacija kreiranih pomoću veštačke inteligencije, tačnije alata Midjourney, omogućava uvid kako bi svi ovi objekti mogli da izgledaju da su izgrađeni u nekoj drugoj eri i drugom arhitektonskom stilu.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Levo Empire State Building, redizajniran u grčkom stilu, desno Sidnejska opera redizajnirana u tjudorskom stilu, vizualizacija: GetAgent

Upotrebom alata Midjourney dobijena su ova interesantna hibridna dela bez bez direktnog uplitanja arhitekte.

Među objektima koji su dobili novi fiktivni izgled našli su se Sidnejska opera, oblikovana u tjudorskom stilu, kao i Partenon u Bauhausu, dok je Sagrada Familia izvedena u savremenom stilu. Tadž Mahal u gotskom stilu? Može!

Upotrebom alata Midjourney, koji je sposoban da generiše slike na osnovu skupa parametara, dobijena su ova interesantna hibridna dela.

Burdž Kalifa, redizajnirana u baroknom stilu, vizualizacija; Foto: GetAgent

Ispitivanje granica arhitekture

Ideja je bila da se konvencionalni načini razmišljanja o arhitekturi stave na izazov kao i da se istraže mogućnosti koji se dobijaju kada kombinujemo različite stilove i pristupe dizajnu.

Tim se nada da će na ovaj način pokrenuti širu diskusiju o ulozi arhitekture pri oblikovanju našeg izgrađenog okruženja i podstaći maštovitiji i eksperimentalniji pristup dizajnu.

Levo Bakingemska palata redizajnirana u vizantijskom stilu, desno Big Ben dizajniran u industrijskom stilu, vizualizacija; Foto: GetAgent

Besplatan alat za kombinovanje dizajna

I dok sa jedne strane neki mogu tvrditi da su takve vizualizacije, koje je generisala veštačka inteligencija, isključivo spekulativne i da nemaju primenu u stvarnom svetu, GetAgentov projekat se ipak čini kao demonstracija potencijala „potpomognutog“ dizajna da pomeri granice onoga što se smatra izvodljivim u arhitekturi.

Ako ništa drugo, alat poput Midjourney može pomoći arhitektama i dizajnerima da sprovedu iterativno istraživanje koncepta različitog dizajna. I to potpuno besplatno.

Levo Partenon redizajniran u Bauhaus stilu, desno Sagrada Familia redizajnirana u savremenom stilu, vizualizacija; Foto: GetAgent

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. CoolButNah

  Interesantno, ali ovde se upravo vide mane AI, koji funkcioniše kao destilat podataka i interakcije sa velikim brojem ljudi. kroz brojne auto iteracije – I rezultat je prosečan i prihvatljiv. Upravo nema individualnu kreativnu hrabrost kao genijalan čovek. Ispeglana modernizovana Sagrada Familia je skladna pa čak i skladnija ali je izgubila visoki estetski domet i iskru.

  1. XYZ

   Kakav Bauhaus Partenon i kakve gluposti i čemu…grčki hram je grčki hram, a opera Sidney unikat…srećom još postoje službe koje će to spriječiti

 2. Arhitekta

  Pustis na 3D printer i NO arh, ing, no majstori. Stravično jezovito

Ostavite odgovor

Obavezna polja *