Revit: Moćan BIM program
Softver

Nikad dosta memorije: Kakav je hardver potreban za Revit

Mašina za profesionalno bavljenje CAD-om mora da ima prilagođene četiri osnovne komponente: RAM, hard disk, procesor i grafiku. Pogledajte na šta treba da obratite pažnju!

Sastavljanje računara za rad u Revitu i nije jako komplikovan posao dok kod su projekti na kojima se radi nezahtevni i mali. Međutim, kada se posao postane ozbiljniji svaki atom snage računara biće više nego dobrodošao. Ukazaćemo vam na neke glavne stvari koje bi trebali da vodite računa kada birate računa za Revit.

Memorija:

RAM je za Revit kao kiseonik za pluća! Ukoliko nemate dovoljno memorije, Revit će značajno usporiti što direktno utiče na vaš rad. Preporuka je da količina memorije bude 20 puta veća od veličine fajla. Dakle, ukoliko radite s RVT fajlom koji je „težak“ 200 MB trebaće vam 4 GB memorije za normalan rad (u šta nije uračunata količina memorije potrebna za rad operativnog sistema). Ne zaboravite da se veličina svih linkovanih RVT fajlova mora sabrati pre nego što se pomnoži sa 20!

Preporuka: 16 GB memorije

Hard disk:

Najsporija komponenta u računaru je svakako hard disk. On je „zaslužan“ za sporo podizanje operativnog sistema, programa i fajlova pa ako njega ubrazate – ubraćete ceo računar! Stoga je pametnije umesto klasičnog hard diska izabrati solid state disk (SSD) jer su u u praksi i do tri puta brži! Oni su nažalost skuplji od klasičnih ali njihova cena konstantno pada. Kako biste uštedeli na troškovima, najpamentnije je da umesto jednog imate dva hard diska. Jedan manji SSD na koji će biti instaliran OS i programi dok će drugi, klasični hard disk, biti veći i služiti za skladištenje i arhiviranje podataka.

Preporuka: SSD od 250 GB + HDD od 2 TB

konfiguracija-revit-1

Procesor:

Revit, nažalost, koristi samo jedno procesorsko jezgro. Stoga, pri izboru CPU-u više treba voditi računa o taktu procesora nego o broju jezgara. Moderan procesor s osam jezgara neće vam mnogo pomoći pri crtanju ali ipak poneke funkcije u Revitu kao što su štampanje, učitavanje fajlova ili renderovanje znaju da iskoriste pun potencijal ovakvog CPU-a. Spiska svih operacija koje iskorišćavaju multicore okruženje možete naći ovde.

Preporuka: Intel i5 Haswell

Grafička kartica:

Revit ne zahteva posebno jaku grafičku karticu. Manje-više sve grafičke kartice koje pokreću savremene video-igre više su nego sposobne da se izbore i sa većim RVT fajlovima. Preporuka je svakako da uključite hardversko ubrzanje u Revitu kako biste iskoristili put potencijal GPU-a. Ono što je ipak mnogo bitnije kod naprednijeg rada jeste da kartica bude serfikifovana od strane Autodeska. U pitanju su uglavnom profesionalni modeli kartica iz AMD-a i Nvidije koji se teže nalaze na našem tržištu. Listu sertifikovanih modela možete naći ovde.

Preporuka: AMD Firepro ili Nvidia Quatro

Konfiguracija:

Pouzdanost je svakako najvažnija u radu s Revitom i drugim CAD programima! Usaglašenost matične ploče, procesora, grafičke kartice, hard diska i memorije je imperativ. Ukoliko vam računar ne radi jedan dan, kašnjenje posla može da vas košta drastično više od cele konfiguracije.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *