Fabrika Rimac po projektu 3LHD izvodi se uz korišćenje alata VOLUM3
Softver

Projekti za fabriku Rimac se ne štampaju već se prate u oblaku

Imate problema u komunikaciji između biroa i gradilišta? Objedinite rad arhitekata, građevinaca i investitora kroz onlajn platformu.

Najveći izazov današnje saradnje u projektovanju i gradnji jeste sve veći broj informacija koje stvara i međusobno deli veliki broj stručnjaka uključenih u projekat. Odgovornost arhitekata i inženjera je velika, kompleksnost projekata raste, a s njima i potreba za pravovremenom komunikacijom i pristupom informacijama.

Arhitektura i građevina kao struke u tom pogledu zaostaju – projekti se dostavljaju u registratorima, podaci beleže na papiru, u različitim formatima, veoma je teško biti siguran u ažurnost i tačnost podataka – potrebna im je digitalizacija.

Email nije pravi alat za upravljanjem tolikim brojem informacija. Učesnici na projektu su zatrpani mejlovima, zauzeti pisanjem zapisnika i izveštaja kao i pronalaženjem negde već zapisanih informacija. Stvari se dodatno komplikuju na međunarodnim projektima, kada učesnici nisu u istoj zemlji i ne govore nužno istim jezikom.

Rešenje nudi VOLUM3

VOLUM3 platforma nastala je sinergijom entuzijazma i stvarnih potreba arhitektonskog biroa, kao odgovor na probleme u komunikaciji koji se javljaju tokom projektovanja i gradnje. Razvoj platforme započeo je 2016. godine od strane stručnog tima programera i arhitekata, a namenjena je arhitektama, građevincima, investitorima i ostalim učesnicima u projektima.

VOLUM3 je startup, koji je inicijalna sredstva privukao od Evropskih fondova, EBRD-a i partnera 3LHD, poznatog arhitektonskog biroa iz Zagreba.

“Ovaj jedinstveni alat za saradnju trenutno ima više od 1.400 aktivnih korisnika kojima omogućava brzo i jednostavno upravljanje projektima – transparentno se upravlja rokovima, zadacima i odgovornostima pojedinih saradnika na projektu. Podaci su skladišteni u cloudu, uvek dostupni i sigurni. Svaki modul platforme je digitalna verzija stvarnog procesa rada – sve je povezano s projektima. Od korisnika ne zahteva prilagođenje na novi način rada.” – kažu iz 3LHD.

VOLUM3 je alat za arhitekte, inženjere i investitore

Jedan tablet za gradilište jeftiniji je od kompleta dokumentacije koju je potrebno odštampati, saviti i složiti u registratore.

Dodatne prednosti korišćenja platforme su i finansijske i ekološke. Na primer, jedan tablet za gradilište jeftiniji je od kompleta dokumentacije koja zahteva i dodatno vreme da se odštampa, savije, složi u registratore, dostavi na gradilište. Umesto velike količine papira koje treba fizički skladištiti – sve je trenutno dostupno na ekranu.

Projekat Rimac bez štampanja

Neki od referentnih projekata na kojima je korištena platforma VOLUM3 u fazi razvoja su Kampus Infobip i Urania, a danas se koristi na projektima Hotel Westin i Hotel Marjan kompanije Maistra, kao i stambeni blok Park Kneževa investitora VMD, ali Kampusa Rimac, u Zagrebu.

Naime, kompanija Rimac Automobili investira preko 200 miliona evra u moderan kampus na samo 16 kilometara od Zagreba, u Svetoj Nedelji. Projekat potpisuje 3LHD a celokupno upravljanje informacijama odvija se preko alata VOLUM3.

Neki od referentnih projekata na kojima je korištena platforma VOLUM3 je i Kampus Rimac u Zagrebu.

Katalog proizvoda za lakše pravljenje troškovnika

Na nedavno održanoj konferenciji ArhiBau, arhitekta Marko Dabrović iz 3LHD je premijerno predstavio Katalog proizvoda – novi modul platforme VOLUM3. Proizvode i materijale u Katalog unose proizvođači i dobavljači, pa se na taj način osigurava da su proizvodi aktuelni i informacije tačne.

Katalog se pretražuje pomoću pametnih filtera, a proizvodi dodati u projekat automatski postaju specifikacije. Svaka specifikacija koja nastaje u VOLUM3-u dobija jedinstvenu oznaku kojom se povezuje s nacrtima i troškovnikom unutar projekta. Na taj se način izbegava veliki broj grešaka u dokumentaciji što znači i manje grešaka na gradilištu.

Katalog proizvoda je novi modul u VOLUM3

Isprobajte besplatno

Platformu VOLUM3 možete isprobati tako što ćete se besplatno registrovati.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *