Fabrika Rimac na 200.000 kvadrata
Industrija, Regionalni projekti

Kod Zagreba počinje gradnja Rimac kampusa po projektu 3LHD

Hrvatska kompanija koja pravi najbrže električne automobile na svetu preseliće se u novu fabriku sa jezerom i poljima s organskom hranom.

Ideju za proizvodnju brzih i moćnih električnih vozila Mate Rimac pokrenuo je – kao valjda i svi geniji – u garaži. Sada, deset godina kasnije, kompanija Rimac Automobili investira preko 200 miliona evra u moderan kampus u okviru kojeg se nalazi ne samo fabrika, već i moderne kancelarije, muzeji, restorani i vrtići. Naime, na samo 16 kilometara od Zagreba, u Svetoj Nedelji, po projektu poznatog hrvatskog biroa 3LHD, počela je izgradnja kampusa na skoro 200.000 kvadratnih metara.

Rimac pravi najbrže električne automobile na svetu

Kampus je integralno zamišljen kao park s proizvodnim pogonom i upravnom zgradom maksimalno uklopljenim u okolinu.

Skoro 95.000 kvadrata rezervisano je za prostore istraživanja i razvoja, dok je 35 procenata zemljišta pod vegetacijom. Kampus je integralno zamišljen kao park s proizvodnim pogonom i upravnom zgradom maksimalno uklopljenim u okolinu.

Glavni element koncepta je središnja osa kampusa oko koje su smešteni javni prostori, jezero s trgom i restoran na 1.700 m2 kao centralno mesto susreta zaposlenih s posetiocima i gostima kampusa. Uz proizvodni pogon i poslovne prostore u kampusu su planirani muzej i showroom, restoran, vrtić kao i smeštajne jedinice za boravak gostiju i zaposlenih iz celog sveta.

Zone kampusa Rimac
95.000 kvadrata rezervisano je za R&D

Jezero s trgom i restoran na 1.700 m2 kao centralno mesto susreta zaposlenih s posetiocima i gostima kampusa.

Restoran na 1.700 m2
Jezero u okviru kampusa

Zeleni krovovi, solarni paneli i organska hrana

U novom kampusu radiće preko 2.500 ljudi, a svi elementi projektovani su tako da budu u harmoniji s prirodom. Proizvodni pogon i poslovna zgrada povezani su podrumskom konstrukcijom koja se nalazi u centralnom delu kampusa i pokrivena je zelenim prohodnim krovom. Ravni krovovi biće pokriveni fotovoltričnim panelima kako bi se iskoristila sunčeva energija u pogonima. Na poljima kampusa biće čak uzgajana i organska hrana, a spominje se čak i uzgoj ovaca.

Organski enterijer kampusa Rimac
Jezero i polja sa organskom hranom

Završetak gradnje 2023. godine

Gradnja Rimac kampusa u blizini dvorca Erdödy iz 15. veka je počela, a očekuje se da će izgradnja trajati do 2023. godine. Pogledajte i video prezentaciju:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. arhitekta

    ja sam oduševljen

    kakav projekat
    kakva prezentacija

  2. miki

    potpuno fantastično! sve čestitke!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *