Ova kuća u prirodi ima priključak na struju, ali ne i za vodu i kanalizaciju; Foto: Urbane Ideje
Izdvojeno, Regionalni projekti

Samoodrživa koliba u Samoboru s fasadom od biber crepa

Ova kuća za odmor od 120 m2 savremena je interpretacija tradicionalne kolibe, a zamišljena je kao stambena jedinica bez priključka na komunalnu infrastrukturu.

Izgradnja kuća u prirodi zadatak je sa kojima se arhitekte sve češće susreću. Širom regiona i sveta, privatni korisnici sve češće svoje parče mira, daleko od ljudi i gradske vreve.

O popularnosti ovog trenda svedoči i veliko interesovanja za radovim pristiglim na konkursu Mini Home, ali i projektima nominovanim za nagradu Kuću godine. Može se čak reći da je potražnja za porodičnim kućama dostigla svoj istorijski vrhunac.

Jedna od najčešćih dilema sa kojima se projektanti i njihovi klijenti susreću jeste da li se odlučiti za montažnu kuću ili za kuću od solidnih materijala? Arhitekte iz studija Urbane Ideje nisu se dvoumile. Roku Dropuljiću, svom klijentu, predložili su kuću zidanu od Porotherm blokova u prepoznatljivom obliku tradicionalne kolibe sa kosim krovom nagiba 45 stepeni.

Ova kuća u prirodi ima priključak na struju, ali ne i za vodu i kanalizaciju; Foto: Urbane Ideje

Kuća je projektovana kao komunalno samoodrživa jedinica koja sakuplja kišnicu i prečišćava otpadne vode.

„Kako je klijent rođen u Samoboru, želja je bila imati nešto svoje (Second Home) u okolini, te je potraga za savršenim mestom trajala nekih desetak godina. Mi smo se odlučili za za projekt savremene interpretacije kuće-kolibe (Cottage House), za što smo dobili pozitivnu reakciju od strane klijenta“ – navode hrvatske kolege.

Ova kuća je po mnogo čemu specifična. U njenom oblikovanju i organizaciji primenjen je princip simetrije. Ona ja skladan spoj tradicionalnog i savremenog. Pomoću velikog prozorskog otvora od aluminijumskih profila i prostrane terase prizemlje se otvara ka krajoliku. Osim toga, u dizajnu enterijera arhitekte su koristile brojne zanimljive detalje. Površine krova i fasade obložene su istim materijalom. Ali, pre svega, ova kuća je projektovana kao komunalno samoodrživa jedinica.

Srodni članci:

Samoodrživa jedinica u prirodi

Kuća RD je smeštena u živopisnom vinogradarskom ambijentu zaseoka Vrnjak, na 10 minuta vožnje od centra Samobora (Hrvatska). Stilski i oblikovno, kuća je skladan spoj tradicionalnih graditeljskih motiva, lokalnih materijala i savremenog arhitektonskog izraza. Iako deluje ljupko, ova kuća je zapravo prava mala mašina za uštedu energije.

Kako se nalazi u nepristupačnom području, kuća osim struje nema priključak na komunalnu infrastrukturu. „Tako se uz kuću nalazi rezervoar za kišnicu, kapaciteta 12.000 litara, kao i biološki prečistač otpadnih voda. Grejanje (podno na obe etaže), priprema tople vode i hlađenje rešeni su toplotnim pumpama. Takođe, s obzirom na pomalo zabačenu lokaciju, esencijalno je bilo opremiti kuću odgovarajućim sistemom kotrole i zaštite.“ – napominju autori.

Krov i fasada od biber crepa

„U početnim fazama projektovanja razmišljali smo i o ravnom krovu, ali na kraju smo se ipak odlučili za kosi krov, karakterističan za podneblje u kojem se kuća nalazi“ – prisećaju se projektanti. Zabatne zidove arhitekte su obložili sibirskim arišom, dok su krov i podužne fasade tretirali biber crepom.

U pitanju je Wienerberger Plan 30 Natur crep ravnih linija i tamno sive bole. Moderna varijanta tradicionalnog biber crepa govori kako klasičnih građevinski elementi nadilaze sve prolazne trendove i da su (na neki način) vanvremenski.

Kada su arhitektura i tehnologija kosog krova u pitanju, arhitekte su se u potpunosti opredelile za Wienerberger sistemsku opremu za Tondach krovne prozore. Naime, za ovaj projekat projektanti su se odlučile za Tondach krovne prozore Energy+ koji imaju sistem sa povećanom zaštitom od provale. Pored stručnih konsultacija tokom projekta i izvođenja, arhitekte su na ovaj način dobile i garanciju proizvođača.

Srodni članci:

Komunikacija i dualan odnos ambijenta

Kao po ustaljenoj praksi, stambeni sadržaji raspoređeni su na dve etaže: prizemlje i sprat. U prizemlju je svoje mesto našla „dnevna zona“, dok se u delu pod krovom nalazi „noćna zona“.

Prizemlje je organizovano kao jedinstven prostor (Open Plan) sa centralno postavljenim stepeništem kovanog gvožđa i gazištima od hrastovih dasaka. Stepenište deli osnovu na dve zone: zajednički boravak i kuhinju sa trpezarijom. Na spratu se nalaze dve spavaće sobe, kupatilo i pretprostor koji je rešen po principu proširene komunikacije.

„Dualan odnos prema ambijentu jeste glavna tema projekta. Fokus čitavog dnevnog dela u prizemlju je na staklenoj steni koja se pruža skoro čitavom dužinom kuće, preko koje se unutrašnji prostor otvara prema livadi i šumi, pružajući spektakularni pogled. Nasuprot tome, spavaći prostori u potkrovlju su introvertni – u njima se veza s okolinom redukovala na pogled na nebo kroz niz krovnih prozora“ – navode arhitekte iz studija Urbane Ideje.

Darth Vader i vinil ploče 

Unutrašnjost kuće je uređena šarmantno. Naročito se ističu zabavni detalji koji prostoru daju autentičnost. Tu je, na primer, plakat filma „NEON“ u jednoj od spavaćih soba, koji je svoje mesto našao pred skulpture Darth Vadera.

U proširenoj komunikaciji na spratu nalazi se dugačka polica s kolekcijom ploča i DJ pultom. „Kuća je ispunjena i odličnim fotografijama, kao što su na primer ona Džonija Štulića od našeg kultnog fotografa Ivana Posavca ili fotografija kamenica u Stonu snimljena iz vazduha Davora Rostuhara. U dnevnom boravku ima raznog nameštaja, od onog koji u ponudi ima IKEA, do custome-made stola uz kuhinju i lampe Mikelić Vreš“ – zaključuju autori.

Graditi održivo

Kada kažemo savremena arhitektura u Hrvatskoj, obično pomislimo na skorašnje projekte na Jadranskoj obali. Međutim, to je daleko od celokupne slike. Primeri dobre prakse postoje i u kontinentalnom delu. No, oni su često nepravedno zapostavljeni.

Sagledano u celosti, Kuća RD u Samoboru predstavlja istaknuti primer „zagrebačke škole arhitekture“. Reč je o kontinuitetu kulture prostora i stanovanja koja se zalaže za racionalnost, funkcionalnost, ekonomičnost i primenu novih tehnologija. O kvalitetu ovog objekta svedoče brojna priznanja.

Osim toga, ova kuća je (pre svega) komunalno nezavisna jedinica za boravak u prirodi i u tome leži njen najveći značaj. Ona skreće pažnju da savremena arhitektura kuća nije samo stvar atraktivnosti i skladnih proporcija, već razultat višeslojnog promišljanja u kome ekološka svest i primena sistemskih rešenja igraju odlučujuću ulogu.

Fotogalerija:

Ova kuća u prirodi ima priključak na struju, ali ne i za vodu i kanalizaciju; Foto: Urbane Ideje
Ova kuća u prirodi ima priključak na struju, ali ne i za vodu i kanalizaciju; Foto: Urbane Ideje

Grafički prilozi

 Faktografija:

 • naziv objekta: Kuća RD
 • mesto: Vrnjak (Samobor), Hrvatska
 • investitor: Roko Dropuljić
 • autori projekta: Urbane ideje
 • godina projektovanja: 2020.
 • godina izgradnje: 2021.
 • površina: 120 m2
 • spratnost: prizemlje + sprat
 • fotografija: Berislava Picek + Urbane Ideje
 • saradnici: Radionica statike (statika); Urbane ideje (elektrotehnika); APZ Hidria (vodovod i odvodnja); Termoprojekting (mašinske instalacije); Urbane ideje (geodezija); Wienerberger (stručni konsultanti za fasadu i krov)
 • izvođači: Mat-Grad (konstrukcija i obrtnički radovi), Limat obrt (krov, fasada), Elektro Požgaj (elektrotehničke instalacije), Instalacije Gluščić (grejanje i hlađenje), S.B.S. (alu staklena stena i prozori, zaštita od sunca – Otima+Schuco), HM Interijeri (kuhinja i ugradbeni nameštaj), Samoborski Vrt (okoliš), Autoprijevoz Brežanac (iskopi i specijalni radovi), Drveni.hr (drveni radovi), Due-Di (terasa), Božo Nikl (podovi i unutrašnja stolarija), HEP – pogon Samobor (rasveta i priključak el.energije)

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. arhitekta

  simpatično
  ko bi rekao da
  ova kuća
  ima 120 m2

Ostavite odgovor

Obavezna polja *