Krov od 11.000 m2 solarnih panela; Foto: BIG
Svetski projekti

BIG povezuje tri kule u Milanu s najvećom urbanom elektranom u Italiji

Poznati danski studio dizajnirao je zgradu s krovom dužine 200 metara na kojem će biti instalirano 11.000 m2 fotovoltričnih panela.

Počela je izgradnja BIG-ove zgrade CityWave, koja će vizuelno povezati kule u okviru milanskog kvarta CityLife. Ova zgrada sa krovom prepoznatljive zakrivljene forme biće ujedno i najveća urbana fotovoltrična elektrana u Italiji.

Poznati danski studio dizajnirao je četvrtu zgradu u okviru ovog kvarta u kojem su već podignute kule koje potpisuju Zaha Hadid, Daniel Libeskind i Arata Isozaki.

“Da se završi, ne da se takmiči”

BIG je osvojio konkurs za izgradnju četvrte zgrade sa projektom koji nosi parolu „da se završi, ne da se takmiči“ a njihova ideja bila je da se na kraju ceo kvart vizuelno poveže s poslednjom zgradom koja će se ovde graditi.

BIG-ova zgrada je, za razliku od ostalih, dosta niža. Svojim zakrivljenim krovom ona vizuelno povezuje prostor i pokriva veliki zajednički prostor.

BIG tvrdi da će ova zgrada imati verovatno najveći urbani solarni krov u Evropi.

Izgradnja je počela prošle nedelje, a BIG je u isto vreme objavio nove rendere na kojima se vidi nadstrešnica kompletno pokrivena fotovoltričnim panelima.

Krov će se protezati na više od 200 metara u dužinu, sa oko 11.000 kvadratnih metara fotovoltičnih panela sposobnih da proizvedu 1.200 megavata godišnje. BIG tvrdi da je to verovatno najveći urbani solarni krov u Evropi.

Stanica „Tri kule“ bila je presudna

Govoreći na predavanju tokom nedavno održane Milanske nedelje dizajna, osnivač BIG-a Bjarke Ingels rekao je da je zatraženo da se na ovom mestu podignu jedan ili dva nova tornja koja bi upotpunila kvart, ali da je njegov tim odlučio da krene u drugom smeru.

„Kada smo prvi put obišli lokaciju, izašli smo na stanici koja se zove Tri kule (Tre Torri). Pomislili smo da bi to moglo stvoriti nepotrebnu zabunu ako se odjednom radi o četiri ili pet kula.”, rekao je Ingels.

Tako je BIG na kraju isprojektovao zgradu od 12 i 22 sprata povezane zakrivljenom nadstrešnicom. Ovim je ostvarena vezu između tornjeva i stvoren je novi ulaz u kvart koji integriše CityLife sa okolnim ulicama i infrastrukturom.

Nadstrešnica će biti izrađena od lameliranog drveta, a osim što će obezbediti solarnu energiju, krov će omogućiti i sakupljanje kišnice.

Nadstrešnica će biti izrađena od lameliranog drveta, a osim što će obezbediti solarnu energiju, krov će omogućiti i sakupljanje kišnice.

U okviru zgrade, koja se prostire na 63.000 kvadratnih metara, nazaziće se poslovni i maloprodajni prostori.

Zapadni objekat će u prizemlju imati konferencijski centar sa gledalištem sa skoro 300 mesta, kao i restoran na vrhu zgrade.

Bogatstvo sadržaja

Ogromno skulpturalno stepenište vizuelno će povezati prvih pet spratova, dok niz kaskadnih terasa ispod otvorenog krova povezuje sledeće etaže.

Istočna zgrada će imati sličan raspored prostora, ali će imati atrijum i zimsku baštu u prizemlju i na spratu.

Obe zgrade će imati unutrašnja dvorišta koja obezbeđuju puno prirodnog svetla i vazduha.

Svi standardi pod jednim krovom

CityWave je već dobio platinasti LEED sertifikat, a nastojaće da dobije Gold WELL sertifikat za kvalitet života u zgradi kao i platinasti WiredScore sertifikat za posedovanje energetski efikasnih digitalnih tehnologija.

BIG se nada da će CityWave biti gotov do 2025. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *