Nuklearna fuzija imitira princip po kom Sunce i zvezde stvaraju energiju.
Zelena gradnja

Ovako će izgledati prva na svetu magnetisana fuziona elektrana

Prototip elektrane sa nuklearnim fuzionim reaktorom predstavlja neograničeni izvor energije sa niskom emisijomugljenika.

Kanadska energetske kompanije General Fusion će u okviru kampusa UK Atomic Energy Authority u Oksfordširu graditi prvu na svetu magnetisanu fuzionu elektranu koja će proizvoditi električnu energiju bez emisije ugljenika.

Na predstavljenim renderima može se videti kružni objekat sa reaktorom u kojem  će toplota stvarati slično kao što Sunce i zvezde prave energiju.

Ova eletrana kao i njen princip rada se razlikuje od tradicionalnih nuklearnih elektrana koje koriste proces fisije koje stvaraju daleko više radioaktivnog otpada od fuzionih.

Nuklearna fuzija imitira princip po kom Sunce i zvezde stvaraju energiju.

Dizajn elektrane potpisuje arhitektica Amanda Levete, iz biroa AL_A. Iz ovog biroa istakli su da će to biti prva nuklearna elektrana ove vrste na svetu, a otvaranje je zakazano za 2025. godinu. piše Dezeen.

„Zaista smo uživali u radu sa General Fusion i njihovim timom naučnika, na dizajnu postrojenja Fusion i posebno smo uzbuđeni što će prvi te vrste biti izgrađen baš u Velikoj Britaniji. Ovo predstavlja pravi dokaz poverenja u nauku i tehnologiju, kao i u njihovu ulogu u izgradnji naše budućnosti.“, rekli su iz biroa AL_A.

Ovo postrojenje je pravi primer proizvodnje električne energije bez emisije ugljenika.

General Fusion koriste posebnu targetiranu magnetizovanu fuziju (MTF), što uključuje ubrizgavanje vodonične plazme u sferu rastopljenog olovo-litijuma. Klipovi zatim sabijaju vodonik sve dok se njegovi atomi ne spoje da bi na kraju formirali helijum.

Ovaj proces stvara ogromnu količinu toplote koja se prenosi tečnim metalom koji zagreva vodu do ključanja, zatim se stvara para koja pokreće turbine za proizvodnju električne energije.

Dekarbonizacija energetske mreže

Kako MTF zahteva samo vodonik kao gorivo, a glavni otpadni proizvod je helijum, ovo postrojenje je pravi primer proizvodnje električne energije bez emisije ugljenika.

Ukoliko se ovo rešenje pokaže održivim, ovaj princip rada bi mogao odigrati ključnu ulogu u dekarbonizaciji britanske elektroenergetske mreže, koja se i dalje u velikoj meri oslanja na sagorevanje fosilnih goriva.

Još jedna prednost upotrebe nuklearne fuzije za stvaranje električne energije je ta što ovaj postupak stvara vrlo malo radioaktivnog otpada u poređenju sa tradicionalnim nuklearnim elektranama koje se oslanjaju na fisiju.

Neograničeni izvor energije sa niskom emisijom ugljenika

Vlada Velike Britanije je ulagala u fuzionu tehnologiju tokom protekle decenije u nadi da bi mogla odigrati ulogu u postizanju net-zero u Velikoj Britaniji do 2050. godine.

„Novi objekat kompanije General Fusion veliki je podsticaj za naše planove o razvoju fuzijske industrije u Velikoj Britaniji, a ja sam oduševljena što će Culham biti dom takvog najsavremenijeg i potencijalno transformativnog projekta.“, rekla je ministarka za nauku, Amanda Solloway.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Dule

    Za neograničeni izvor energije je potrebno kršenje zakona termodinamike. Limitless ima slobodnije značenje od onoga šta nuklearna fuzija nudi.

Оставите одговор

Obavezna polja *