Zelena gradnja

Fasadni paneli koji sakupljaju kišnicu koji padne na objekat

Modularne fasadne ploče Aquatecture odgovor su na nestašicu vode koja postaje sve aktuelniji problem u celom svetu.

Dizajnerka Shaakira Jassat poreklom je iz Južne Afrike, koja vodi Studio Sway, potpisuje projekat nazvan Aquatecture nastao kao odgovor na nedavne klimatske probleme u toj zemlji. Nestašica vode koja je pogodila Kejptaun dao joj je ideju čime zapravo treba da se bavi njen studio.

Tako je Shaakira osmislila modularne panele od nerđajućeg čelika, sa atraktivnim perforiranim elementima, u skladu sa modernim načinom oblikovanja arhitekture, koji prikupljaju vodu sa fasade. Voda se potom transportuje do rezervoara, odakle se ona po potrebi ponovo koristi kao tehnička voda u objektu.

Paneli sakupljaju vodu sa fasade koja je potom transportuje do rezervoara, odakle se ona po potrebi ponovo koristi kao tehnička voda u objektu.

Poslednji projekti dizajnerke preispituju značaj vode, pa se tako u njenom portfoliju mogu naći mali kućni uređaji poput onog za čaj koji sakuplja vodenu paru iz vazduha, pa sve do aktuelnog velikog projekta Aquatecture, gde se zahvaljujući fasadnim panelima može prikupiti značajna količina kišnice.

„Kako opasnost od nestašice prirodnih resursa raste eksponencijalno, naš mentalitet i način ponašanja mora da se promeni“, istakla je Shaakira Jassat.

Tako je nastao fasadni panel koji sakuplja kišnicu koja padne na objekat, a potom se ta voda koristi kao tehnička.

Idejno rešenje bez razrade

Iako Aquatecture paneli deluju zanimljivo, nije objašnjeno kako se oni postavljaju na objekat niti su ponuđeni detalji razvoda mreže za kišnicu, ali pošto je ovo idejno rešenje verujemo da će s komercijalizacijom proizvoda sve nejasnoće biti otklonjene.

Foto: Ronald Smits, Angeline Swinkels i Alexandra Hsu (Studio Sway)

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *