Zelena gradnja

Kišnica je prirodni klima-uređaj ove zgrade u Beču

Projekat prirodnog klima-uređaja nedavno je osvojio nagradu za zaštitu okoline Grada Beča.

Oko jedne stambene zgrade u bečkoj četvrti Donaustadt postavljeni su žlebovi koji nakupljenu kišnicu usmeravaju u korita oko zgrade. Ideja je da se voda oko stambenog kompleksa zadrži što je duže moguće jer time nastaje mikroklima koja deluje poput prirodnog klima-uređaja.

Ta mikroklima je zbog isparavanja vode ugodna, vlažna i pomalo sveža i ona pridonosi, kako kaže Oliver Volgruber, tehnički menadžer projekta, boljem kvalitetu života čitave stambene zajednice.

Ideja je da se voda oko zgrade zadrži što je duže moguće jer time nastaje mikroklima koja deluje poput prirodnog klima-uređaja.

 

I na krovu se kišnica iskorišćava. Voda se zadržava na pločama sa šljunkom i biljkama ispod kojih se nalaze rezervoari nalik na kutije za jaja i koju kišnicu postupno propuštaju. Nakupljena voda protiče kroz žlebove i odlazi do korita. Što je čitav proces sporiji, to je i osveženje obilnije. Na kraju, ostatak vode otiče u zemlju, piše Eurocom.

Ovakav projekat iskorišćavanja kišnice za stvaranje sopstvene mikroklime dosad u Beču nije viđen. Stanari poručuju kako su oni prvi koji su na ovaj način iskoristili kišnicu pa je realizacija duže trajala, ali su zato troškovi postavljanja žlebova i korita bili neznatni.

Sam projekt je dobio nagradu za okolinu Grada Beča. Koncept bi trebao služiti kao primer i budućim stambenim zgradama jer što je više ovako ohlađenih zgrada, to je i sam grad rashlađeniji.

Foto: Siedlungsunion

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *