Svaki stanar dobija svoju baštu; Foto: wabe23
Zelena gradnja

U Beču izgrađen najveći stambeni kompleks s urbanim baštovanstvom u Evropi

Zgrada wabe23 nudi svojim stanarima da se voćem i povrćem snabdevaju iz lokalnih izvora.

U 23. bečkom okrugu Liesing nedavno je proslavljeno useljenje 1.100 novih stanova. Najveća zanimljivost ovog kompleksa jeste koncept zajedničkog korišćenja spoljašnjeg prostora kao i težište na urbanom baštovanstvu.

Naime, svaka od pet stambenih zagrada svojim stanarima nudi mogućnost baštovanstva na povišenim ili normalnim gredicama smeštenih oko objekta ali na krovu zgrade.

Na balkonima se uzgaja začinsko bilje; Foto: wabe23

Stanari mogu da beru jabuke i kajsije, a potom da u zajedničkoj kuhinji prave džemove.

Na brojnim lođama zgrade wabe23 postoji mogućnost uzgajanja začinskog bilja koje se potom može koristiti za spremanje hrane. U budućnosti, stanari će moći da sa zasađenih voćki beru jabuke, kajsije i drugo voćke kao i da u zajedničkoj prostoriji prave džemove.

Time je novi bečki stambeni kompleks postao najveći evropski kompleks urbanog baštovanstva, pri čemu nije važna samo njegova zelena komponenta, nego i podsticanje interakcije među stanarima, piše H-Alter.

Cela zgrada je u službi što boljeg uzgoja bijaka; Foto: wabe23

Stanovi i za osobe osetljivijeg socijalnog statusa

U sklopu novog kompleksa izgrađeno je između ostalog 300 pametnih stanova, 150 podsticajnih privatnih stanova, velik broj gradskih stanova za osobe osetljivijeg socijalnog statusa, različiti oblici stambenih zajednica kao i dečiji vrt.

Bašte za stanare; Foto: wabe23

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *