Izdvojeno, Izvođenje

Trava u rolnama: Kako se postavlja, održava i koliko to košta

Pogledajte kako da pripremite podlogu, na koji način da postavite travu i kako da održavate travnjak da izgleda zelenije nego kod komšije.

Najbolje vreme za sadnju trave je proleće ili jesen. Ipak, pre nego što zasučete radove, trebalo bi unapred isplanirati kakvu travu želite u vašem dvorištu i iskalkulisati troškove koji nisu baš tako mali. Treba voditi računa da je postavljanje trave samo delimično završen zadatak. Potrebno ju je i redovno održavati. Ali, krenimo redom!

Pogledajte pravilan postupak polaganja trave u rolnama:

Priprema podloge za postavku trave s busenom

Ukoliko na podlozi postoji korov, bitno je za početak zemljište istretirati totalnim hibricidom. Potrebno je sačekati 7 do 10 dana da on odreaguje. Nakon toga, treba ukloniti sasušeni ostatke trave, a zemljište grubo obraditi frezom. Nakon toga, na red dolazi fina obrada grabuljama.

Tok postavke trave

Travu sa busenom treba odrolati i postaviti tik do prethodne trake. Traku dobro utisnuti rukama po uglovima. Nakon toga, potrebno je preći valjkom po travi kako bi se ona bolje primila za tlo. Nakon postavke tepiha od trave, potrebno ju je zalivati 2 do 3 puta na dan u letnjem periodu, ili jednom ili dvaput na dan u periodu proleća i jeseni (ujutru i uveče).

Nakon postavke, preporučuje se da se travnjak prihrani azotnim đubrivom ili granulama. Prihranu je poželjno uraditi jednom u mesec dana. Naravno, bitno je i redovno košenje – jednom nedeljno.

Kada postavljati travnjak

Trava se može postavljati tokom cele godine ali je najbolje saditi i postavljati travu u proleće ili jesen. Ovo je, inače, najbolji period za sadnju bilo kojih biljaka.

Dimenzije rolni

Dimenzije rolni mogu biti različite i zavise od dimenzije mašina za sečenje. Uglavnom su rolne široke oko 40 cm i duge do jednog metra.

Cena trave u rolnama

Cena trave u rolnama s postavkom kreće se oko 7,5 evra po kvadratnom metru. (cena za mart 2020)

Foto, video: Igor Conić; Gradnja.rs

Srodni članci na našem portalu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Jovan

  To je super gde ima da se kupi ako budem rešio da kupim cena za10 kvadratni metara

 2. Milic Kovacevic

  Dali postoji firma koja se bavi postavljanjem trave i uredjenjem dvorista

 3. Milošević

  Ima dosta firmi koje se bave time

 4. Aleksandar

  Koji je najbolji pesticid za uništenje korova pre postavljanja trave u busenu unapred hvala

 5. Rosa

  Koja firma radipostavljanje u Kladovu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *