Urbanizam

Gradski prevoz bez vozača? Može!

U Helsinkiju će se uskoro u sistem redovnog gradskog prevoza ravnopravno priključiti i linija RoboBus koja saobraća bez fizičkog prisustva vozača.

Iz uprave grada Helsinkija nedavno su dali obaveštenje da će se linija samo-vozećeg autobusa uskoro integrisati u redovan gradski javni saobraćaj. Javni prevoz poznat pod nazivom RoboBusLine trenutno se nalazi u drugoj fazi trogodišnjeg testiranja koje podrazumeva proces integrisanja novih načina saobraćanja u gradu zahvaljujući autonomnim vozilima.

Jedan od faktora koji čini Finsku idealnom zemljom za primenu ovakvog načina javnog prevoza jeste naš zakon, koji ne navodi da vozilo mora imati vozača.

– izjavili su čelnici grada za javnost.

Prva faza projekta otpočela je u avgustu prošle godine tokom koje su dva vozila puštena u saobraćaj. Maksimalna brzina kojom su mini-busevi mogli da se kreću bila je samo 11km/h, piše ArchDaily.

Smanjenje broja automobila u saobraćaju

Tokom prve faze testiranja, operater na liniji bio je bio u pripravnosti da reaguje u slučaju nepredviđenih okolnosti. Tokom sledeće faze, RoboBusLine napraviće iskorak u autonomnosti pa će u saobraćaj biti pušten kao i svaki drugi klasični autobus… ali bez vozača.

POVEZANO: U Kini pušten u rad tramvaj bez vozača

RoboBusLine u svojoj trenutnoj fazi testiranja prikuplja sve potrebne informacije koje će se ugraditi u sistem kako bi se definisao krajni način funkcionisanja vozila.

Ideja je da se primenom konačne verzije poboljša javni gradski prevoz što bi dovelo do njegove veće upotrebe kod građana, a samim tim i smanjenje broja automobila u saobraćaju.

Foto: Matias Lehmusjärvi/Metropolia

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *