Urbanizam

Pametnim vozilima bez vozača do više zelenog prostora u gradovima

Četiri puta brži protok saobraćaja i zeleniji grad? Kupljeno!

Njujorški studio Edg predložio je da se neke od glavnih saobraćajnica na Menhetnu pretvore u puteve za vozila bez vozača čime bi se uspostavila saobraćajna mreža koja bi štedela vreme građana, a ujedno bi omogućila kreiranje prostora za nove parkove pod zelenom površinom.

Pogledajte kako to izgleda:

Ušteđena godina dana života

Projekat nazvan Loop NYC predstavlja zamenu za mrežu postojećih, i vrlo isprepletenih, saobraćajnica na Menhetnu. Zahvaljujući novom sistemu prevoza, Njujorčani, a i mnogobrojni turisti, veoma brže bi se prevozili. Stručnjaci iz Edga izračunali su da bi se korišćenjem ovakvog prevoza s jednog kraja Menhetna na drugi i nazad stizalo za 11 minuta, dok je sada potrebno 40 minuta, piše Dezeen.

Ovo bi moglo da uštedi prosečnom Njujorčaninu 30 minuta vremena u njegovoj svakodnevnoj vožnji, što bi tokom prosečnog životnog veka značilo dobitak od čitave jedne godine.

 – navodi se iz studija Edg.

Glavne saobraćajnice imale bi samo jednu traku u oba pravca a na njima bi se odvijao prevoz automobilima bez vozača. Ove saobraćajne trake bile bi jasno odvojene od postojećeg saobraćaja kao bi se izbegle nesreće, a sistem nadvožnjaka i podvožnjaka obezbedio bi sigurnost i neometano kretanje za pešake.

Umesto puteva – parkovi

Osim što bi se na ovaj način stvorio efikasan saobraćajni sistem, projekat predviđa ukidanje nekih od postojećih saobraćajnica i njihova zamena za zelene javne prostore. Na mestu gde su nekada brujali automobili i zagađivali vazduh, sada bi nikli parkovi koji bi dodatno oplemenili ovaj grad.

Deluje neverovatno, ali ovaj projekt je veoma realan. Doduše, ne verujemo da će njegova realizacija tako brzo biti odobrena ali ovo je pravac u kojem gradovi širom sveta svakako moraju da idu.

Rendering: Edg

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *