Aktuelno, Novi objekti

Pogledajte kako će izgledati Kineski kulturni centar u Beogradu

Kina gradi monumentalno zdanje novog kulturnog centra u Srbiji, prvog na Balkanu i jednom od najvećih na svetu.

Na prostoru nekadašnje kineske ambasade na Novom Beogradu uništene tokom NATO bombardovanja 1999. godine niče novi centar od 32.300 kvadrata koji je zamišljen kao platforma za produbljivanje kulturne i ekonomske saradnje dva naroda. U oči odmah upada fasada visine 32 metra koja je uređena kao atraktivna zid-zavesa, sastavljena od perforiranih aluminijumskih ploča i izolacionong stakla, piše Beobuild.

Izgled ventilisane fasade inspirisan je kineskim slikarstvom pejzaža u tušu i sigurno će privlačiti pažnju prolaznika.

 

Spoljni izgled objekta inspirisan je kineskim slikarstvom pejzaža u tušu, a najavljena je upotreba vrhunskih tehnologija i materijala. Primena najviših ekoloških i energetskih standarda podrazumeva ventilisanu fasadu, upotrebu najkvalitetnijih stakala, brisoleja i sl.

Na vrhu objekta planirana je velika krovna bašta sa zemljanim supstratom od 80cm.

 

Po svojoj veličini jasno je da ovo nije obični kulturni centar, već sveobuhvatno predstavnistvo za različite vidove saradnje i razmene. Radi se o multifunkcionalnom objektu koji će pored kulturnog centra imati poslovno i apartmansko krilo. Uz sve ove funkcije, na vrhu objekta planirana je velika krovna bašta sa zemljanim supstratom od 80cm.

Projekat novog kineskog kulturnog centra u Beogradu finansira Shandong Hi-Speed Group, a vrednost projekta procenjena je na 45 miliona evra. Planirani rok za završetak je godinu i po dana. Radovi su već započeti.

Foto: via Beobuild

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dr Toxic

    DA li se vec nekome gadi od toiga kako ce sta izgledati i narocitou Beogradu..??
    Mi nemamo drzavu…imamo samo Beoigrad…I to je sve sto imamo…Kada vas u svetu pitaju kako je kod vas…oni koji trenutno zive u Beogradu obicno kazu …Pa kod nas u Beogradu….Primeticete ne kod nas u Srbiji…To je nesto sto ne postoji…ali Beograd …e to postoji…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *