Konkurs Southbank Bratislava otvoren je do 17. oktobra 2022. godine; Foto: Southbank Bratislava
Aktuelno

Raspisan međunarodni konkurs za uređenje južne obale Dunava u Bratislavi

Glavni cilj konkursa je stvaranje nove centralne gradske četvrti koja će se međusobno povezati sa već nastalim centrom grada i spojiti suprotne strane reke.

Kompanija za razvoj nekretnina Penta Real Estate objavila je poziv za učešće na otvorenom međunarodnom drugostepenom konkursu za arhitektonsko-urbanističko uređenje prostora na južnoj obali Dunava u Bratislavi.

Predmetna lokacija jedna je od najvrednijih građevinskih parcela pogodnih za razvoj u glavnom gradu Slovačke, zahvaljujući svojoj blizini kako istorijskom jezgru Bratislave tako i novom centru grada, kao i zbog svoje pozicije na južnoj obali Dunava.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Strateška lokacija za razvoj grada

Slovačka prestonica decenijama planira da prostor između dva mosta na južnoj obali Dunava transformiše u novo gradsko središte. Ovo područje se smatra strateškim u smislu razvojnih planova Bratislave, sa namerom da se stvori kompaktan grad pored reke.

Glavni cilj je stvaranje nove centralne gradske četvrti koja će se međusobno povezati sa već nastalim centrom grada i spojiti suprotne strane reke, od kojih je južna znatno nerazvijena.

Uvereni smo da naš projekat – definisan svojom lokacijom i obimom – ima snažan potencijal da postane najvredniji dodatak centru grada.

Svrha ovog konkursa je pronalaženje odgovarajućeg i funkcionalnog koncepta master plana sa izvanrednom i jedinstvenom arhitekturom, dizajnom pejzaža i javnog prostora.

“Uvereni smo da naš projekat – definisan svojom lokacijom i obimom – ima snažan potencijal da postane najvredniji dodatak centru grada, kao i atraktivno i udobno urbano mesto za život, rad i slobodno vreme” – navodi se u otvorenom pozivu.

Područje uz južnu obalu Dunava planirano za intervenciju; Foto: Screenshot (Bratislava Southbank)

Konkurs otvoren do 17. oktobra

Prvi krug je osmišljen kao otvoreni krug pretkvalifikacije. Tri izabrana učesnika proći će u drugi krug. U drugom krugu učestvovaće tri pozvana međunarodna tima zajedno sa tri učesnika iz pretkvalifikacijske runde.

Svaki učesnik drugog kruga koji podnese svu traženu dokumentaciju i preda svoj podnesak žiriju ima pravo na naknadu od 30.000 evra (bez PDV-a)

Rok za dostavljanje radova je 17. oktobar 2022. u 10.00 časova po srednjoevropskom vremenu, a više informacija o konkursu možete pronaći ovde.

Projekat Southbank Bratislava

  • zona mešovite namene
  • 210.000 m2 bruto površine
  • 48% stambena namena
  • 52% kancelarije i maloprodaja
  • maksimalna visina objekata: 110 metara

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *