REHAU prozori su pravi izbor ukoliko želite da stare zamenite novim; Foto: Copyright REHAU AG + Co
Opremanje, Promo

Energetska sanacija kuća i stanova pomoću PVC stolarije

Saznajte kako pomoću novih PVC prozora i vrata možete značajno unaprediti energetsku efikasnost vaše nekretnine i iskoristite subvencije koje vam pruža država.

Energetska efikasnost je trenutno jedna od najaktuelnijih tema iz oblasti arhitekture i građevinarstva – u svetu, ali i kod nas. Već malo više od decenije se obraća pažnja na novogradnju u ovom svetlu. Ali, energetska sanacija postojećih objekata privukla je pažnju tek poslednjih nekoliko godina (kada su na primerima iz prakse prikazane prednosti ovakvih poduhvata).

Ponašanje korisnika i kvalitet uređaja

Kada govorimo o energetskoj efikasnosti zgrada, obično se vezujemo za dva fenomena: 1) ponašanje korisnika i 2) kvalitet uređaja, građevinskih materijala i elemenata. Energetski efikasnim smatramo one elemente koji imaju visok stepen korisnog dejstva: male gubitke i nizak nivo provodljivosti kada dođu u kontakt sa hlađenim, odnosno grejanim prostorom.

Svi znamo da naši domovi treba da budu energetski efikasniji, ali znanje kako da prevedemo energetske ocene u praktične odluke o kupovini može biti zbunjujući proces. Kako će zima brzo doći, mnogi vlasnici kuća, stanova su ostali da se pitaju kako da najbolje pripreme svoje domove za hladnije mesece koji su pred nama.

Foto: Copyright REHAU AG + Co

Kako prevesti energetske ocene u praktične odluke o kupovini ili izborima pri sanaciji objekata?

Prema rečenom, jedan od najtraženijih je odgovor na pitanje: Kako prevesti energetske ocene u praktične odluke o kupovini ili izborima pri sanaciji objekata?

Kako je reč o izuzetno aktuelnoj temi, u ovom članku pružamo vam deo odgovora koji se odnosi na energetsku sanaciju postojećih objekata ugradnjom novih PVC prozora i vrata.

Da li ste već pročitali na Gradnji?

Energetska sanacija postojećih objekata

Istraživanja i iskustva dobre prakse su pokazala da je, pored termoizolacije fasade, jako važno obratiti pažnju na fasadne otvore i spoljašnju stolariju. Zaptivenost, termička propustljivost, kvalitet profila i stakla direktno utiču na celokupnu sumu u energetskoj oceni objekta, ali i značajnu uštedu energije.

Kako bi se energetska efikasnost postojećih objekata unapredila pokrenut je i državni projekat Subvencije za zamenu stolarije na privatnim objektima. Česta dilema uz prijavljivanje građana na konkurs jeste izbor proizvođača profila fasadne stolarije, kao i značenje svih navedenih karakteristika u projektnoj dokumentaciji. Ali, zašto je spoljašnja stolarija toliko bitna?

„Visoke vrednosti izolacije nove stolarije osiguravaju nisku potrošnju energije u odnosu na stare prozore. Redukcija energetskih gubitaka na prozorima kod zamene starih drvenih/PVC prozora iz 80-tih godina sa prozorima od GENEO profila, na primeru dimenzije prozora 123 x 148 cm je do 76%!“ – navodi se stranici kompanije REHAU.

Visoke vrednosti izolacije nove stolarije osiguravaju nisku potrošnju energije u odnosu na stare prozore.

Jedna od najznačajnijih stvari (prilikom odabira fasadne stolarije, prozora i vrata) jeste praćenje „U vrednosti“, odnosno koeficijent toplotne provodljivosti. Ovaj koeficijent služi za procenu termoizolacije prozora. Što je ova vrednost niža, to je termoizolacija bolja. Standardni, jednostruko ostakljeni prozori imaju U vrednost od prosečno 5,8 W/m²K.

Pored proizvodnje, stručna montaža prozora je veoma važna kako bi se sam proizvod ponašao na predviđeni način i ostvario željene rezultate u smislu uštede energije. Samo kada su prozori ispravno ugrađeni i apsolutno zaptiveni mogu se izbeći oštećenja usled vlage i stvaranje buđi.

Kako bi napravili jasniji prikaz kvaliteta PVC stolarije, predstavljamo vam četiri REHAU sistema sa osnovnim tehničkim karakteristikama na koje se treba obratiti pažnja prilikom energetske sanacije postojećih objekata. To su: EURO DESIGN 70, SYNEGO, SYNEGO SLIDE i GENEO.

Foto: Copyright REHAU AG + Co
Foto: Copyright REHAU AG + Co
Foto: Copyright REHAU AG + Co
Foto: Copyright REHAU AG + Co

EURO DESIGN 70

Ovaj sistem karakteriše uzak profil, čime se omogućava veća površina za staklo – odnosno posledično i veći upadni zrak prirodne svetlosti u prostor, što uvek pozitivno utiče na ambijent.

Lako se održava. Izrađuje se u različitim bojama kako bi se estetski uklopio uz enterijer. Osnovne karakteristike EuroDesign 70 sistema su:

 • Toplotna izolacija Uw do 1,3 W/m²K
 • Zvučna izolacija Rw = 45 dB
 • Protivprovalna zaštita do RC2
 • Ugradna dubina 70 mm
 • 5 komora
 • Debljina stakla 41mm

Ovaj tip sistema može se koristiti prilikom renoviranja stanova i kuća. Doprinosi boljoj estetici prostora i jako je specifičan po pitanju dizajna, te je prepoznatljiv u minimalističkom maniru.

SYNEGO

Predstavlja jedno od vrlo efikasnih rešenja sa odličnom termičkom izolacijom.

Prozori od Synego profila mogu zadovoljiti čak i sledeće uslove:

 • Toplotna izolacija Uw do 0,65 W/m²K
 • Zvučna izolacija Rw = 47 dB
 • Protivprovalna zaštita do RC3
 • Ugradna dubina 80 mm
 • 6 komora
 • Debljina stakla 51 mm za korišćenje trostrukog termo stakla
REHAU prozori i vrata vam pružaju više svetla i veću energetsku efikasnost; Foto: Copyright REHAU AG + Co

SYNEGO SLIDE

Inovativni način zatvaranja SYNEGO SLIDE prozora i vrata omogućava potpuno inovativno, izuzetno lako i praktično rukovanje kliznim vratima, odnosno prozorima.

Vrednost toplotne izolacije Uf dostiže i do 1,3 W/(m²K). Gubitak energije prema spolja se minimalizuje, tako da toplota ostaje u prostorijama.

Kao kod osnovnog sistema profila SYNEGO i kod sistema SYNEGO SLIDE mogu da se koriste visokokvalitetna stakla sa zvučnom i toplotnom izolacijom. Osim što se time povećava energetska efikasnost prozora i vrata, obezbeđuje se i odlična zvučna izolacija.

Uz sve tehničke povoljnosti, ove profile moguće je izraditi u različitim bojama – u REHAU katalogu dostupno je preko 200 različitih dekora (sa mnogobrojnim opcijama za završnu obradu).

GENEO

Specifičnost GENEO sistema je u kompozitnom materijalu RAU‑FIPRO-X, preuzetom iz avio industrije, a na osnovu kojeg najčešće nema potrebe za dodatnim čeličnim ojačanjem PVC prozora.

GENEO prozori i vrata, dakle, imaju znatno manju težinu, dok je stabilnost ostala nepromenjena. Ovaj sistem ima i sertifikat za pasivne kuće, čime se garantuje apsolutno najveći nivo energetske efikasnosti:

 • Toplotna izolacija Uw do 0,61 W/m²K
 • Zvučna izolacija Rw = 47 dB
 • Protivprovalna zaštita do RC3
 • Ugradna dubina 86 mm
 • 6 komora
 • Debljina stakla do 53 mm za sertifikat pasivne kuće
Rehau prozori se savršeno uklapaju u vaš stil, Foto: Copyright REHAU AG + Co

Subvencije za zamenu stolarije

Prozori i vrata u velikoj meri utiču na energetsku efikasnost zgrada. Mnogo energije gubi se kroz stare prozore i vrata. Upravo zato, zamena starih prozora novim donosi uštedu energije a i novca na duži period. REHAU profilni sistemi zadovoljavaju različite potrebe u ugradnji, za različite zahteve sa stanovišta uštede energije – od standardnih gradnji do pasivnih objekata.

Važno je ponovo spomenuti da postoje subvencije države za zamenu spošljašnje stolarije, prozora i vrate, kao što su Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova i međunarodni projekat Green Economy Financing Facility (GEFF). Kompanija REHAU uključena je u oba projekta energetske efikasnosti, zadovoljava tražene kriterijume subvencionisanja, a poseduje i sertifikate koji dokazuju kvalitet stolarije.

Želite da saznate više informacija o REHAU prozorima? Možete ih pronaći ovde ili pošaljite upit popunjavanjem kontakt formulara.

Pročitajte još o REHAU stolariji

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *