Jedinstvena silueta koja se uzdiže iz šumovitog parka; render: Bjarke Ingels Group i Bloom
Svetski projekti

BIG dizajnirao IT kampus u Bratislavi inspirisan Karpatima

Raznovrsna grupa pojedinačnih paviljona ujedinjena je valovitim solarnim krovovima, dok čitav dizajn karakteriše prostorna hijerarhija.

ESET Campus – Evropski centar za veštačku inteligenciju i sajber bezbednost – biće izgrađen u Bratislavi na mestu bivše vojne bolnice, na parceli od 90.000 kvadratnih metara.

Naime, iz Bjarke Ingels Group (BIG) nedavno su otkrili planove za izgradnju tehnološkog kampusa na samo deset minuta od centra slovačke prestonice.

BIG je na ovom projektu radio u saradnji s biroima Inflow, Pantograph, BuroHappold i ARUP, piše Archdaily.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat potpisuje BIG u saradnji s biroima Inflow, Pantograph, BuroHappold i ARUP; render: © Bloom

Prostorna hijerarhija dizajna

Ovo urbano IT selo činiće niz povezanih zgrada, organizovanih oko centralnog dvorišta kao kreativni ekosistem koji se bavi sajber bezbednošću i IT inovacijama,

Dizajn kampusa karakteriše talasasti fotonaponski krov koji objedinjuje dvanaest pojedinačnih stuktura, a čitava forma inspirisana je Karpatima.

Čitav dizajn karakteriše prostorna hijerarhija gde će zgrade na svom spoljnom obodu nositi javne prostore, dok će unutrašnje četiri strukture biti posvećene delatnosti kompanije.

Urbano selo međusobno povezanih zgrada; render: © Bloom

Raznovrsna grupa pojedinačnih paviljona ujedinjena je valovitim solarnim krovovima.

Na severnoj strani lokacije, kampus se otvara ka parku koji sadrži niz prostora za rekreaciju i interakciju, a koji će funkcionisati i kao radni prostori na otvorenom.

„Umesto jednog hermetičkog entiteta, mi smo ESET kampus pretvorili u urbano selo međusobno povezanih zgrada, koje uokviruju javne staze i urbani trgovi. Raznovrsna grupa pojedinačnih paviljona ujedinjena je valovitim solarnim krovovima, formirajući jedinstvenu siluetu koja se uzdiže iz šumovitog parka poput veštačkog dodatka planinskom lancu Malih Karpata“, rekao je Bjarke Ingels.

Dvorište je dizajnirano tako da postane centralna tačka lokalne zajednice, zajedno sa maloprodajnim, obrazovnim, sportskim i kulturnim prostorima.

Veštački dodatak planinskom lancu Malih Karpata; foto: Bjarke Ingels Group

Obnovljivi izvori energije

Svaka od četiri ESET HQ zgrade ima centralni atrijum sa krovnim prozorima, dok glavno predvorje sadrži glavno stepenište okruženo društvenim prostorima i elementima biofilnog dizajna.

Cilj projekta je uspostaviti neutralnost ugljenika, a upotreba drveta kao građevinskog materijala obezbeđuje nizak otisak.

Kampus se napaja električnom energijom dobijenom iz obnovljivih izvora energije, poput fotonaponskih krovova i toplotnih pumpi.

Upotreba drveta obezbeđuje nizak otisak ugljenika; render: Bjarke Ingels Group i Bloom

Grafički prilozi

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *