Aktuelno

Gradi se lažni grad za testiranje vozila bez vozača

Testiranje auto-pilota na vozilima je rizičan proces pa su stoga Departman za transport i Univerzitet u Mičigenu ujedinili snage kako bi napravili grad na 12 hektara gde bi se sprovodili ovakvi eksperimenti.

Ukoliko želimo da vozila bez vozača postanu realnost onda je testiranje takvih tehnologija u praksi neophodan korak pre nego što takvi automobili budu pušteni u redovan saobraćaj.

Ogledni grad napravljen je kako bi se procenile mogućnosti umreženih automobila kojima ne upravlja vozač već računar. Grad površine 12 hektara gradi se u okviru istraživačkog kompleksa mičigenskog univerziteta gde će se simulirati kompleksne situacije u kojima se automobili ali i pešaci mogu naći.

lazni-grad-vozila-bez-vozaca-1

Lažni grad će imati saobraćajnice sa tri trake u jednom smeru sve zajedno sa raskrnicama, putokazima, semaforima ali i pešačkim stazama, klupama i preprekama tipa „Radovi na putu“.

Automobili bez vozača od krvi i mesa će posebno biti testirani na sitaucije kada se, na primer, pokvari semafor ili kad pešak prelazi put na nepredviđenom mestu.

lazni-grad-vozila-bez-vozaca-2

Dobijeni podaci u velikom meri će pomoći automobilskoj industriji da bolje implementiraju rešenja u vozila bez vozača što će ubrzati njihov razvoj što će, na kraju krajeva, dovesti do situacije da možete, bez fatalnih posledica, na miru zaspati za volanom.

 

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *