Testiranje auto-pilota na vozilima je rizičan proces pa su stoga Departman za transport i Univerzitet u Mičigenu ujedinili snage kako bi napravili grad na 12 hektara gde bi se sprovodili ovakvi eksperimenti.

Ukoliko želimo da vozila bez vozača postanu realnost onda je testiranje takvih tehnologija u praksi neophodan korak pre nego što takvi automobili budu pušteni u redovan saobraćaj.

Ogledni grad napravljen je kako bi se procenile mogućnosti umreženih automobila kojima ne upravlja vozač već računar. Grad površine 12 hektara gradi se u okviru istraživačkog kompleksa mičigenskog univerziteta gde će se simulirati kompleksne situacije u kojima se automobili ali i pešaci mogu naći.

lazni-grad-vozila-bez-vozaca-1

Lažni grad će imati saobraćajnice sa tri trake u jednom smeru sve zajedno sa raskrnicama, putokazima, semaforima ali i pešačkim stazama, klupama i preprekama tipa „Radovi na putu“.

Automobili bez vozača od krvi i mesa će posebno biti testirani na sitaucije kada se, na primer, pokvari semafor ili kad pešak prelazi put na nepredviđenom mestu.

lazni-grad-vozila-bez-vozaca-2

Dobijeni podaci u velikom meri će pomoći automobilskoj industriji da bolje implementiraju rešenja u vozila bez vozača što će ubrzati njihov razvoj što će, na kraju krajeva, dovesti do situacije da možete, bez fatalnih posledica, na miru zaspati za volanom.