Aktuelno

Nismo najskuplji: Izraelski kvadrat ide i do 10 hiljada evra

Sa osam miliona stanovika i prosečnom platom od skoro 1.600 evra, Izraelu je kriza donela pravi bum sa cenama nekretina, pa je za kvadrat stana u Tel Avivu potrebno do pet, a na pojedinim lokacijama i do 10.000 evra

Godišnje se u Izraelu sagradi do 50.000 stanova i taj broj se nije smanjio od početka krize, a kao dobar recept za prodaju stanova pokazalo se to da oni budu što povoljniji, ali i što kvalitetniji, piše RTS.

Na gradilištu udaljenom pola sata od centra Tel Aviva, jedan investitor objašnjava novi model prodaje. Sve smo isplanirali, povezali se se državom, odnosno vojskom i ponudili im na prodaju čitavo naselje, kažu u Tidhar grupi.

skupi-kvadrati

Računica je jednostavna, ako se sve proda unapred, automatski se smanjuju troškovi kredita, izgradnje i time cena kvadrata može da se prepolovi, što ne bi moglo da se gradila zgrada po zgrada, neplanskom prodajom.

To za sada daje dobre rezultate. Cene kvadrata ne rastu vrtoglavo. Izraelci veruju da bi ovaj, planski model izgradnje, u koji je uključena i država, mogao da bude deo odgovora na ključno pitanje „da li je krizi kraj“.

Pojedini stručnjaci smatraju da je u Izraelu glavni problem nedostatak zemlje, a ne kriza. U gradovima nema više mesta za izgradnju i u rešavanje toga sada hitno mora da se uključi i vlada.

Sa povećanjem populacije, cene stanova u poslednjih pet godina su porasle dvostruko.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *