Konkursi

Pogledajte rezultate konkursa za izgled srpskih tradicionalnih kuća

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma objavilo je rezultate konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rešenja modela porodičnih stambenih objekata zasnovanih na arhitektonskim principima tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije.

Do roka predviđenog za predaju radova 4. oktobra, na adresu Ministarstva građevinarstva i urbanizma, predato je ukupno 41 konkursni rad. Autori učesnici na konkursu su obradili ukupno 51 model konkursnih rešenja-porodičnih stambenih objekata, piše eKapija.

Za prve nagrade dodeljen je iznos od 70.000 dinara, za druge od 50.000, za treće 40.000, a za treći 30.000 dinara.

Pogledajte idejna rešenja koja su nagrađena na ovom konkursu.

vojvodjanska_kuca_prva_nagrada_1_251013_tw1024

Za vojvođansku kuću prvu nagradu su osvojili autor doc Miloš M.Komlenić, dipl.inž.arh. i saradnica Maja S.Stanojević, dipl.fpud.

vojvodjanska_kuca_druga_nagrada_3_261013_tw1024

Druga nagrada pripala je Jasni Drakulović, Katarini Živković i Vladimiru Stevanoviću.

Model

Treća nagrada pripala autorskom timu koji si činili Veljko Ćirić, dipl.master inž.arh., Milan Španjević, dipl.master inž.arh.

vojvodjanska_kuca_otkup_prvi_221013_tw1024 vojvodjanska_kuca_otkup_drugi_211013_tw1024

Dodeljena su i dva otkupa: autorki Kosani Rošulj, dipl.inž.arh. iz ateljea „Kosana“ i njenom saradniku Nenadu Zoriću, kao i timu Nikola Bojanić, dipl.inž.arh, Iva Ivas, dipl.inž.arh. sa saradnikom Ivanom Vadanjelom, dipl.inž.arh.

Za moravsku kuću prva nagrada je dodeljena je istom timu koji je pobedio za vojvođansku kuću, a druga i treća nagrada nisu dodeljene.

moravska_kuca_prva_nagrada_151013_tw1024

Dva otkupa dodeljena su autorskom timu koga su činili Dušan Đ. Tešić, dipl.inž.arh, Zlatibor S. Stanković, građ.inž. i Miloš Z. Stanković, dipl.inž.arh, kao i Igoru Štiliću, dipl.master inž.arh.

moravska_kuca_otkup_dva_171013_tw1024 moravska_kuca_otkup_jedan_161013_tw1024

Prvu nagradu za šumadijsku kuću dobio je autorski tim – Marija Jovin, dipl.inž.arh, Branislav Jovin, dipl.inž.arh, Siniša Temerinski, dipl.inž.arh.

sumadijska_kuca_prva_nagrada_271013_tw1024

Druga nagrada dodeljena je Vladimir Stanković, dipl.inž.arh, a treću nagradu osvojio je tim koga su činili Gočobija Milan, dipl.inž.arh, Zoran Milošević, dipl.inž.građ.

sumadijska_kuca_treca_nagrada_291013_tw1024 sumadijska_kuca_druga_nagrada_281013_tw1024

Katarini Dubljanin, dipl.inž.arh. sa saradnikom Markoom Gavrilovićem, apsolventom arhitekture, i autorskom timu Dušan Đ.Tešić, dipl.inž.arh, Zlatibor S.Stanković, građ.inž, Miloš Z.Stanković, dipl.inž.arh radovi su otkupljeni.

kuca_brvnara_prva_nagrada_011113_tw1024

Za kuću brvnaru prvu nagradu dobio je autorski tim Stefan Radošević, master. arh, Luka Višnjić, student arhitekture, Lazar Stanojčić, student arhitekture.

Druga i treća nagrada nisu dodeljene.

Dva otkupa dobili su: Saobraćajni institut CIP (autor Tijana Kostić, dipl.inž.arh. i saradnici – 3D vizuelizacija: Zdravko Spasojević, dipl.inž.arh. i tehnička podrška: Milan Mašala), kao i autori Danilo Furundžić, dipl.inž.arh, Jelena Marić, dipl.inž.arh.

kuca_brvnara_otkup_jedan_021113_tw1024 kuca_brvnara_otkup_dva_041113_tw1024

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

11 komentara

 1. Stanisavljevic

  Bare, slažem se…

 2. Dragan Cetkovic

  Ako ovo predstavlja SRPSKU TRADICIONALNU KUCU onda treba svi ucesnici treba da vrate svoje diplome i licence .Sramota za struku !!!! Slazem se sa gosp. Stanisavljevicem i gosp. Barisicem.

 3. Shumadinac

  A da li ste vi koji kritikujete ucestvovali na konkursu!?
  Ako niste, vi definitivno imate ogromnih problema sa moralnim nacelima po kojima se upravljate.
  Nisam ucestvovao na ovom veoma vaznom konkursu, i zato ne dajem pravo sebi da kritikujem izabrana resenja, bas iz tog razloga sto je konkurs tako vazan i sto nema opravdananja za ne ucestvovanje!

 4. zuki

  ovi projektanti kao da su žineli u … nemam pojma gde
  Na šta liče ove zgradurine?
  Da nije možda država naumila da se samo te kuće mogu u buduće graditi ? 🙂 🙂 🙂
  Ma vlast može sve

 5. M. Mlađenović

  Većina kolega je bojkotovala ovaj konskura, pa su i rezultati takvi. Sama ideja da se naprave tipske kuće po ugledu na tradicionalne je pogrešnja. KUĆE SE PROJEKTUJU PREMA KONKRETNOJ LOKACIJI, ZA POTREBE ONIH ZA KOJE SE GRADI. VAŽAN JE TEREN, ORIJENTACIJA, MIKRO KLIMA, VETROVI………Svaka kuća je drugačija i priča za sebe, kao što je svaki čovek posebna ličnost.
  Pokušaj da se postojeći problemi u izgradnji novih kuća reše izradom i poklanjanjem tipskih projekata je kontra produktivan. Ljudi će uzimati besplatne projekte da bi dobili dozvolu, a onda graditi po svome. A najveći broj kolega koji se bave projektovanjem će ostati bez posla.

 6. dragan n

  Nisam ucestvovao na konkursu ali smem da imam svoje malo licno misljenje. Ne dopada mi se skoro nista od pokazanog. Naravno da se mogu (smatram i treba)praviti kuce po ugledu na tradicionalne. Gde su ideje slicne npr Mitrovicevim, gde Radovic, gde su mlade arhitekte, gde masta, ako se bezi od tradicije gde su svetski trendovi. Ovo je manje vise tuzno, a narocito sto ce finansiranjem svega mozda neko i praviti ove rugobe.

 7. Мирослав

  Заиста сам збуњен изгледом ових идејних решења тзв. српских кућа. Мени је животна жеља да имам кућу у старом српском стилу са великим двориштем и осталим пратећим објектима, али ми је у глави кућа која није налик ни на једну од ових на овим сликама. Моја кућа је оно што сам видео у реалности, по селима, старим деловима вароши, старим деловима градова, … интересантно је то што ја не видим овде ни један позитивни коментар, а још интересантније ми је питање: ко је чинио комисију која је дефинисала критеријуме за одлучивање за доделу награда и избор предложеног решења? Заиста у земљи Србији ништа не може бити и остати аутентично српско.

 8. Nema zainteresovanih za besplatne projekte tradicionalne kuće | Gradnja

  […] Pogledajte kako izgledaju predloženi projekti za tradicionalne kuće. […]

 9. Milos

  Meni vecina ovih niskih krovova lici na turske kuce!
  Naj zalosnije je kad neki Beogradjanin dodje na Zlatibor i izgradi kucu sa turskim krovomi misli da je to „srpski stil“! i to jos sa crvenim mediteranskim crepljikama na lokaciji gde se tradicionalno gradjeni krovovi pod minimalnim uglom od 60 stepeni sa drvenim creplikama koje vremenom potamne.

  pocetkom 20-og veka dolazi ‘biber’ u mnoga podrucja tako da se ugao krova promenio na nesto manji ugao ali nikako na one ruzne orijentalne kuce koje ni u juznoj Srbiji nisu skladne, brzo se pod tezinom snega ovi krovovi slezu sto je samo dokaz da to nikako nije moglo biti ‘srpski’ stil.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *