Ministarstvo građevinarstva i urbanizma će početkom decembra pozvati građane da se prijave za besplatne glavne projekte tradicionalnih srpskih kuća, saznaje  portal eKapija u tom ministarstvu.

– Sledeće nedelje na sajtu će biti objavljen poziv građanima da se prijave za dobijanje glavnog projekta srpske kuće. Biće objavljen katalog, u kom će svi zainteresovani moći da vide kako izgledaju kuće i da se prijave za određen tip, model i kvadraturu objekta – rekli su u Ministarstvu građevinarstva.

U prijavi će građani navoditi, osim osnovnih informacija o sebi, i podatke o lokciji na kojoj planiraju izgradnju. Da bi dobili besplatno glavni projekat građani će morati da dostave Ministarstvu lokacijsku dozvolu.

moravska_kuca_prva_nagrada_151013_tw1024

– S obzirom na to da će uskoro biti usvojen novi Zakon o planiranju i izgradnji, građani će veoma brzo i besplatno dobiti građevinsku dozvolu – ističu u Ministarstvu građevinarstva.

Ministarstvo je početkom septembra raspisalo konkurs za izradu idejnih rešenja porodičnih stambenih objekata u okviru projekta „Srpska tradicionalna kuća“. Projektanti su radove predavali do 4. oktobra, nakon čega su izabrani pobednički. Arhitektama čije rešenja su pobednička, uskoro će biti uručene nagrade.

Pogledajte idejna rešenja srpskih kuća koja smo nedavno objavili.

Kako su nam rekli u resornom ministarstvu, biće raspisan konkurs za izradu glavnih projekata putem koga će biti izabrani projektanti za glavne projekte koji će sarađivati sa autorima idejnih rešenja. Ti projekti će biti besplatno dodeljivani građanima koji se prijave.

Novi konkurs sledeće godine

Sledeće godine biće ponovljen ceo ovaj proces, odnosno biće ponovo raspisan konkurs za izbor idejnih rešnja u okviru projekta „Srpska tradicionalna kuća“, a potom i za glavne projekte. Ideja je da se skupi što više kvalitetnih rešenja za izgled srpskih kuća kako bi građani imali što više izbora. A takođe, sledeće godine će oni koji žele da imaju neku kuću po ugledu na autentične srpske građevine moći da se prijave za besplatni projekat.