Aktuelno

Besplatni placevi za one koji žele da sagrade kuću u tradicionalnom stilu

Domaćini sela Rebelj kod Valjeva nude besplatne placeve za ljude koji žele da sagrade brvnaru ili kuću u tradicionalnom stilu.

Za kućicu bez nameštaja ćete morati da izdvojite od 1.000 do 10.000 evra, ali to i nije toliko veliki iznos ako ga podelite sa prijateljima i zajedno koristite brvnaru ili je pak izdajete, piše 24 sata.

„Trenutno delimo pet placeva koji imaju i struju i vodu. Izdaju se na 99 godina, ali uslov je da za godinu dana uradite brvnaru i da je koristite. Postoji i 10-15 placeva bez struje i vode pa za njih nismo propisali tu obavezu“,objašnjava Sreten Aleksić iz Udruženja domaćina Rebelj-Medvednik i dodaje da se do sada zainteresovalo desetak ljudi.

nekretnine-kuca-foto-predrag-vujanacU Udruženju kažu da su ljudima koji vole prirodu i selo želeli da pruže mogućnost da podignu tradicionalnu srpsku kuću podno planine Medvednik, a da istovremeno razvijaju i seoski turizam. Onaj ko bi na ovom mestu provodio vikend ili odmor, imao bi priliku da kupuje zdravu domaću hranu od seljana, pa čak i da sam prikuplja ili gaji lekovito bilje. Prednost ovog kraja je, kako kaže Aleksić, netaknuta priroda, a lokacija na kojoj se dele placevi je na idealnih 850 metara nadmorske visine.

„Priroda je savršenstvo, a u okolini ima i manastira. Uskoro će se napuniti i brana Rovni, koja je blizu, što će privući pecaroše i plivače. Gotovo svakoga dana ovde su planinari, istraživači i biciklisti“, objašnjava Aleksić.

On kaže da se odlučio da svoju brvnaru napravi od crnog bora, koji je veoma kvalitetan materijal, pa ga je vikendica od 84 kvadrata koštala 10.000 evra. Od materijala može da se koristi i bukva, čamovina, lipa ili hrast. Cena brvnara je oko 180 evra po kvadratnom metru, ali nije uključena izrgradnja temelja ni instalacije. Najjeftiniji su vajati.

„Dva dobra vajata mogu da se kupe za 1.000 evra i kada se sastave sa svojim lepim terasama, od njih možete da napravite priču“, kaže Aleksić.

Saznajte kako možete dobiti i besplatan projekat za gradnju tradicionalne kuće.

Za podizanje tradicionalne srpske kuće ne postoje veće administrativne prepreke.

Uslovi za gradnju brvnare

– Tradicionalna gradnja od prirodnih materijala
– Da budu što je moguće više u funkciji
– Mogućnost ograđivanja samo živom ogradom
– Godinu dana nakon potpisivanja ugovora brvnara mora da bude u funkciji

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

4 komentara

 1. Vlada

  Meni treba kucica plac imam 🙁

 2. Nenad Ostraćanin

  Ja se prijavljujem za besplatan plac kućicu ću da napravim!!! Besplatni placevi za one koji žele da sagrade kuću u tradicionalnom stilu

 3. Stanislav Radaković

  Imam ideju ekološke kuće koja bi bila ukopana u zemlju. Uslov je da plac na kom bi se gradila bude kosina okrenuta prema suncu. Zimi bih koristila sunčanu energiju tako da nebi ili skoro ne bih bilo potrebe za dogrevanje prostorija.Leti bi se branila od velikih vrućina zasadom drveća koje bi imale velike krošnje. Iz vazduha se skoro nebi ni primetila jer bi trava rasla iznad same kuće a rastinje oko kuće. Ne bi remetilo izgled prirode, stim što objekat ne bih mogao biti završen za jednu sezonu zbog načina gradnje. Materijal za gradnju kuće bi uglavnom bio od prirodnih materijala. Interesuje me dali i dalje postoji mogućnost dobijanja besplatnih placeva i gde. Pozdrav.

 4. Mihailo Karanovic

  Postovani gospodine Conic,
  Zovem se Mihailo i po profesiji sam likovni umetnik j fotograf. Pre par godina sam se vratio u Srbiju iz italije, posle petnaest godina zivota u inostranstvu. Supruga i ja mastamo o kuci na planini vec neko vreme i aktivno trazimo stariju kucu ili plac u podrucju Povlena, Medvednika, Jablanika i Debelog Brda, kako bi je adaptirali u oazu mira. Molim vas, ako je ova vasa akcija o ozivljavanju tog kraja na ovaj ili onaj nacin aktuelna, da mi se javite.
  Sa postovanjem
  Mihailo.

Оставите одговор

Obavezna polja *