Konkurs za obnovu Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu
Konkursi

Obustavljen konkurs Arsenal Kragujevac: Reagovalo Udruženje urbanista Srbije

U Udruženju kažu da se netačno navodi da su članovi žirija ujedno i članovi Komisije za javne nabavke koja je obustavila konkurs zbog nedovoljnog broja prispelih radova.

Grad Kragujevac, u saradnji sa Udruženjem urbanista Srbije, raspisao je početkom februara urbanističko-arhitektonski konkurs za urbanu obnovu i rehabilitaciju prostorne kulturno-istorijske celine „Vojno-tehnički zavod u Kragujevcu“.

Osnovni cilj konkursa bio je da se izabere najkvalitetnije urbanističko-arhitektonsko rešenje, koje korespondira sa okruženjem i prilagođeno je vrednostima ambijenta zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine.

Obustava postupka

Međutim, na Portalu javnih nabavki 9. juna 2022. godine objavljena je obustava postupka. Kao obrazloženje navodi se da kako je do dana 10.5.2022. pristiglo 14 konkursnih radova, a istovremeno 6 zapečaćenih autorskih koverti na unapred određenoj adresi (od kojih su samo 3 autora dostavili i zapečaćene koverte i konkursne radove putem portala JN), žiri je došao u situaciju da ima samo 3 konkursna rada.

Razlozi obustave postupka na Portalu javnih nabavki

Urbanisti se ograđuju od objave

Udruženje urbanista Srbije, kao sprovodilac ovog konkursa, u potpunosti se ograđuje od navedene objave.

Kako pišu, u Objavi je netačno navedeno da su članovi žirija ujedno i članovi Komisije za javne nabavke koja je obustavila konkurs zbog nedovoljnog broja prispelih radova.

“Niti je žiri obustavio konkurs, niti su članovi žirija članovi Komisije za javne nabavke. Naprotiv, žiri je u predviđenom roku završio žiriranje 13 radova dostavljenih od naručioca i Uprave za javne nabavke, i sačinio izveštaj.” – navodi se u saopštenju.

Niti je žiri obustavio konkurs, niti su članovi žirija članovi Komisije za javne nabavke.

“Do 10. maja 2022. godine, do 13 časova, putem Portala Javnih nabavki pristiglo je 14 konkursnih radova, a istovremeno i šest zapečaćenih autorskih koverata na adresu Sekretarijata za javne nabavke, od čega su samo četiri autora dostavila i zapečaćene koverte i konkursne radove putem Portala Javnih nabavki, (od kojih jedan rad nije zadovoljavao propozicije konkursa, što je kasnije konstatovao Žiri), tako da je deset radova, koji po javnim nabavkama ne zadovoljavaju uslove, poslato Žiriju od strane Naručioca. Od toga je, poslednji pristigli 14-ti rad, greškom Naručioca, a ne Ponuđača – ponovljeni prvi rad, dok faktički pristigli 14-ti rad (šifra KG32016) uopšte nije ni prosleđen Žiriju.” – piše u saopštenju.

Broj pristiglih radova

Dalje se u saopštenju navodi da kada su od naručioca zatražene koverte radi dešifrovanja nagrađenih radova, najpre je saopšteno da je uručeno šest koverata.

“Dakle, šest radova da bi sada bilo konstatovano da su stigle samo tri.“

U Udruženju urbanista Srbije pitaju se zbog čega sprovodilac nije obavešten, od strane korisnika, o izmeni načina dostavljanja koverti, već je na svim konkursnim dokumentima ostao prvobitni način dostave. Dalje se pitaju zbog čega je Kancelarija za javne nabavke dostavila osam neispravnih radova, čije su koverte stigli posle „njihovog“ roka, kao i zašto naručilac nije formirao komisiju za javne nabavke.

Da su koverte otvorene na vreme problem bi bio daleko manji, a konkurs okončan na zadovoljstvo svih, zaključuje se na kraju u saopštenju UUS.

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *