Hiža Mišljenova u Puhovcu kraj Zenice; Foto: Anida Krečo
Izdvojeno, Regionalni projekti

Avlija, magaza, dimaluk: Dom koji promoviše vrednosti tradicionalne bosanske kuće

Stara austrougarska opeka našla se u ulozi omotača fasade, dok je rekonstruisana porodična kuća dobila „mušku” – prednju avliju i „žensku” – zadnju avliju.

Nakon “Jedne male kuće i bazena” u Raspotočju, dipl. ing. arh. Vedina Babahmetović iz zeničkog biroa Entasis potpisuje i projekat nadogradnje i rekonstrukcije stambenog objekta Hiža Mišljenova u Puhovcu kraj Zenice.

Istorija ovog bosansko-hercegovačkog sela doseže čak do 14. i 15. veka, kada su na tom prostoru živeli bogumili, o čemu i dan-danas svedoči stećak Gosta Mišljena, spomenik od neprocenjive kulturne i istorijske vrednosti pronađen u centru Puhovca.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Po ugledu na stare bosanske kuće; Foto: Aida Krečo

Prvobitna ideja otišla u drugom pravcu

Selo Puhovac specifično je po vrlo povezanoj zajednici sa par prezimena, među kojima je najviše Spahića, odakle je rodom i investitor ovog projekta, vlasnik izdavačke kuće, koji je sa Hižom Mišljenovom želeo da promoviše i vrednosti stare bosanske kuće.

Stare, a ispostavilo se opet nove – prvobitna ideja, rekonstrukcija stare male porodične kuće, sagledavanjem stanja i analizom, otišla je u nekom sasvim drugom pravcu.

Tačnije, ispostavilo se da je kuća u takvom stanju da se objekat mora srušiti, te da se na njegovom mestu mora napraviti novi.

Takozvana ženska avlija smeštena je u zadnjem delu placa; Foto: Anida Krečo

Sva opeka iz zidova je sačuvana, ali na novom objektu ona je dobila ulogu omotača fasade.

Kako saznajemo od zeničkih arhitekata, proces projektovanja započet je analizom stare bosanske kuće i njenih osnovnih načela od bogumila pa nadalje – jedna prostorija, centralno ognjište, dimaluk, četvorovodni krov.

Zajedno sa razvijanjem rešenja, paralelno se rušio objekat, te se u tom procesu otkrilo da postojeća magaza može biti zadržana, jer se ispod maltera otkrio vrlo zdrav kamen.

Sva opeka iz zidova, tzv. austrougarska je sačuvana, ali na novom objektu ona je dobila ulogu omotača fasade. Sačuvane su i stare hrastove grede tavanjače, kao i „šašovci“ – ispuna između greda, te nadprozornici i nadvratnici.

Stara austrougarska opeka na novom objektu je dobila ulogu omotača fasade; Foto: Anida Krečo

Podela na „mušku“ i „žensku“ avliju

Tipološki, kuća ostaje u istim dimenzijama, a po uzoru na tradicionalnu bosansku kuću, dobija „mušku” – prednju avliju i „žensku” – zadnju avliju.

Muška avlija je javna, sa prednje strane kuće, dok je ženska intimna, privatna, relaksirajuća, sa vodom i cvetnim mirisom.

„I rušenje kao i gradnju rade lokalni majstori – Majstor Sifet hekla kamene zidove, sadi cveće na ulaznim žardinjerama – presađuje jasmin, jer ne može ulaz u kuću, makar bila i gradilište, biti bez cveća“ – kažu u studiju Entasis.

Kuča je tipološki ostala u istim dimenzijama; Foto: Anida Krečo

Naravno da je magaza bila niska, pa se i dubilo u zemlju i išlo malo u visinu.

Magaza, koja je uvek postajala u ovakvim objektima na pola kuće i služila kao hladna ostava, postaje sastavni deo kuće kao ulazno prizemlje i unutrašnjim stepenicama se vezuje na gornju etažu.

„Naravno da je magaza bila niska, pa se i dubilo u zemlju i išlo malo u visinu. I našao se sličan kamen da se dozida visina, a nismo lagali – vidi se gde smo dodavali nove redove kamena“ –navode autori.

Kako dodaju, sa prirodno prijatnom klimom zbog debelih kamenih zidova, ona postaje kuhinja i prolazni deo kuće prema ženskoj avliji.

Osnova prizemlja

Stare grede sad nose betonsku ploču

„Stare grede ponovno dolaze na svoje mesto, ali sad nam one nose betonsku ploču. Ispunu pravimo od originalnih šašovaca“ – objašnjavaju dalje arhitekti za naš portal.

Na spratu iliti gornjem nivou, razvijaju se dnevni boravak, spavaća soba za vlasnike i gostinska soba.

„Četvorovodno krovište i centralno ognjište su koreni tradicionalnih kuća na ovim prostorima. Mi ga opet pravimo, samo bez streha“ – kažu iz Entasisa.

Dnevna soba sa tradicionalnim centralnim ognjištem; Foto: Anida Krečo

Reminiscencija na originalne materijale

Princip centralnog ognjišta se primenjuje i ovde sa kamenim ognjištem u magazi i opečnim na spratu kao reminiscencija na originalne materijale od kojih je kuća bila napravljena.

I dimaluk, odnosno centralni dimnjak, izlazi tačno na vrhu četvorovodnog krova, dok se krovište ne zatvara sa unutrašnje strane, nego se ostavlja kao galerija – biblioteka.

S obzirom na lokaciju objekta – stećak Gosta Mišljena je pronađen u njegovoj neposrednoj blizini – kako se projekat razvijao i kuća je dobila ime Hiža Mišljenova.

Budući da je vlasnik bosanski izdavač, kuća će se koristiti i kao kuća za pisce, a u budućnosti i kao Biblioteka sela Puhovac.

Završni radovi trajali su dve godine; Foto: Anida Krečo

Za uspešno izvođenje završnih radova na kući zaslužne su lokalne zanatlije.

Završni radovi trajali su, detalj po detalj, čitave dve godine, a za njihovo uspešno izvođenje zaslužne su lokalne zanatlije – stolar Mujo, bravar Ibrahim, moler Emir i mnogi drugi.

Kako navode zenički arhitekti, kući trenutno fale trave po dvorištu i krovu, žubor vode u ženskoj avliji, mirisi katmera i ruža, i jedna ašlama, odnosno trešnja.

„Nema dvorišta bez behara i precrvenih ašlama. Mesta se znaju. Ono što još ne znamo je kako će ta voda izgledati. Naš Adis radi na njoj, skulptor, specijalista za stećke i bosančicu, i jedva čekamo da vidimo skice. I da voda potekne“ – kažu na kraju za naš portal iz biroa Entasis.

Na spratu se razvijaju dnevni boravak, spavaća soba za vlasnike i gostinska soba; Foto: Anida Krečo

Grafički prilozi

Zatečeno stanje

Foto-galerija

Hiža Mišljenova u Puhovcu kraj Zenice; Foto: Anida Krečo
Hiža Mišljenova u Puhovcu kraj Zenice; Foto: Anida Krečo
Po ugledu na stare bosanske kuće; Foto: Aida
Po ugledu na stare bosanske kuće; Foto: Aida
Takozvana ženska avlija smeštena je u zadnjem delu placa; Foto: Anida Krečo
Takozvana ženska avlija smeštena je u zadnjem delu placa; Foto: Anida Krečo

Faktografija

 • naziv projekta: Hiža Mišljenova
 • namena: individualni stambeni objekat
 • kategorija: nadogradnja i rekonstrukcija
 • lokacija: Puhovac, Zenica
 • projektant: Entasis d.o.o. Zenica
 • odgovorna projektantkinja: Vedina Babahmetović, dipl. ing. arh.
 • arhitekte saradnici: Armel Dautović, arh; Dragan Trivičević, arh; Berina Duranović, građ.ing.
 • izvođači: Sifet – glavni majstor građevinac, Mujo – stolar, Ibrahim – bravar, Emir – moler i drugi
 • godina izgradnje: 2018–2021.
 • površina: kuća 130 m² + spoljna dvorišta 110 m²
 • fotografije: Anida Krečo

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Anton

  Potpuno sam se oduševio kad sam spazio ovo na ArchDaily-ju pre nekih mesec dana. Ovo je remek delo u svakom smislu. Svaka čast i kolegama i investitoru.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *